Echo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 mei 2022 door Redactie

Oklahoma voert strengste abortuswet van de Verenigde Staten per direct in

In de Amerikaanse staat Oklahoma is een wet aangenomen waardoor abortus vrijwel altijd illegaal wordt. Enkel bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en verkrachting of incest waarbij aangifte is gedaan, is abortus nog legaal. Gouverneur Kevin Stitt ondertekende de nieuwe wet woensdag.

De wet volgt enkele weken nadat Oklahoma al een zogeheten hartslagwet had aangenomen. Daarmee is abortus verboden vanaf het moment dat er sprake is van een waarneembare hartslag bij het kindje in de baarmoeder. Die hartslag is meestal vanaf zes weken zwangerschap waarneembaar. Met de nieuwe wet, die per direct ingaat, zijn echter ook abortussen vóór zes weken verboden.

Een grote meerderheid van het staatsparlement in Oklahoma stemde vorige week voor de nieuwe wet, waarna de gouverneur deze woensdag ondertekende. Het is de strengste abortuswet van Amerika. Abortus én hulp bij of aanmoediging van abortus is nu strafbaar. Stitt stelde eerder al dat Oklahoma “het meest pro-life moet worden van alle staten”.

Het nieuws komt nadat bekend is geworden dat het Hooggerechtshof van plan is om het landelijk recht op abortus af te schaffen door de beroemde Roe vs. Wade uitspraak uit 1973 te vernietigen. Daardoor kunnen staten weer zelf bepalen welke abortuswetgeving er in hun staat geldt. Ook president Joe Biden heeft inmiddels op dat voornemen gereageerd. Hij noemde het uitgelekte document van het Hooggerechtshof radicaal en stelde zich te verzetten als het Hooggerechtshof daadwerkelijk dat besluit gaat nemen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Als men daar dan zo vóór het leven is (en terecht) laten zij dan ook meteen de strengste wapenwet invoeren. Want dat is de discrepantie van die malle Republikeinse Partij.
Vakanties
Hier adverteren?