Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 mei 2022 door Ds. Arie van der Veer

Paulus leert de gemeenten: er gelden geen regels meer

Ik wil graag de Bijbel uitleggen voor iedereen. Waar het mij vooral om gaat is vooral het gebruik van de Bijbel in de huige tijd. Nu dus. Ik zing vaak die oude Psalm: ‘Merk op mijn ziel wat antwoord God u geeft.’ Ook nu!

Neem nou bijvoorbeeld het voorbeeld van Jezus dat ik eerder al gebruikte: de gelijkenis van de ponden. Sommigen waren er zo klaar mee. Jammer.
Want het is een gelijkenis over de zogenaamde tussentijd. Een boodschap voor onze tijd dus. De tijd tussen Pinksteren tot aan de wederkomst van de Here Jezus.

Tien knechten kregen allemaal een pond. Allemaal hetzelfde. Om voor hun Heer handel mee te drijven.

Petrus vertelt op de Pinksterdag dat het werk van Gods Geest in ieders leven weer wat anders zal uitwerken: zonen en dochters zullen profeteren, jongeren zullen gezichten zien, ouderen zullen dromen dromen.

Wat bedoelde Jezus met dat ene pond? Ik lees dat dat ze allemaal (hij gaf het pond niet aan vreemden) hetzelfde van hun heer kregen: Een pond. Dat is de versie van Lucas. Diezelfde Lucas vertelt in het boek Handelingen dat hij schreef dat op het Pinksterfeest allen (!) vervuld werden met de Heilige Geest.

De knechten werden gevraagd om met dat pond aan het werk te gaan. Het bijzondere in die gelijkenis is dat hun resultaten heel verschillend bleven te zijn toen zij bij de terugkomst van de heer verantwoording moesten afleggen. De een had veel meer resultaat dan de ander. Je proeft een zekere verbazing. De knechten verwijzen naar dat wonderlijke pond.

Petrus vertelt op de Pinksterdag dat het werk van Gods Geest in ieders leven weer wat anders zal uitwerken: zonen en dochters zullen profeteren, jongeren zullen gezichten zien, ouderen zullen dromen dromen.

Dat verschil in resultaat kom je ook tegen in de gelijkenis van de zaaier. Hetzelfde zaad dat in goede aarde was gevallen bracht verschillende vrucht op: er is sprake van dertigvoud, zestigvoud en honderdvoud. Je komt het ook in de gelijkenis van de talenten tegen. God heeft ons niet alleen Zijn Geest, maar ook zijn gaven.

Na Pinksteren geen regels meer. Paulus leert de gemeenten: u bent vrij.

God gaf jou en mij Zijn Geest.
Ook de vrijheid om in Zijn kracht te werken. Na Pinksteren geen regels meer. Paulus leert de gemeenten: u bent vrij. Lees maar eens hoe hij daarmee omgaat. Hij schrijft dat ook aan ons. Hij bidt dat we dat leren doen omgaan met dat pond. ’Zodat we kunnen onderscheiden waarop het aankomt.’

Ik beloof jullie zeker terug te komen op Handelingen 15. Maar heb behoefte dit nu aan jullie te schrijven.

Tot slot: een van de dominees van Zwolle was ds. Bikker. Hij is echt een van de stichters van de Toradja kerk in Indonesië. Al een groot aantal jaren kent ook die kerk de vrouw in het ambt.

De kerk daar is inmiddels twee maal zo groot als de moederkerk hier. Zou dat ook niet te maken kunnen hebben met het beheren van dat ene pond? 'Word vervuld met Gods Geest.’

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Als je op dit platform schrijft over de christelijke vrijheid, dan wordt het maar zelden begrepen. En evenzo die uitspraak van Petrus over profeteren, dromen en gezichten zien. Ja het gebeurt nog steeds, maar daarvoor moet je niet in de kerk zijn. Ik vraag me ook af hoeveel mensen beseffen hoe uniek internet is. Het is net zo bijzonder als de uitvinding van de boekdrukkunst. Ik kan op elk moment wat ik wil een schat aan getuigenissen aanhoren van mensen die dromen hebben gehad en gezichten hebben gezien.