worstelen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juni 2022 door Redactie

Vragensteller Refoweb ervaart geloof als een worsteling: 'Het is zo vaak een getob en getwijfel'

"Ik besef dat ik in die zwakke geloofsgroep zit, het is zo vaak een getob en getwijfel. Ik heb er vaak zo’n last van dat ik mij telkens voorneem om beter te gaan leven, m’n vruchten af te werpen, maar ik kom er ook elke dag weer achter dat het me niet lukt. Elke dag voel ik weer: zie je wel, je kan het niet, je bent niet een kind van God anders had je het wel beter gedaan. Ik werk heel de dag en ‘s avonds ben ik vaak te moe om me goed te verdiepen in Zijn Woord terwijl ik het zo graag wil", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Wij hebben altijd weer de neiging om aan de verkeerde kant te beginnen", maakt ds. J. A. J. Pater duidelijk in zijn antwoord. "We willen eerst weten of we een kind van God zijn en of we een waar geloof hebben en dan pas geloven in de Heere Jezus. Maar het werkt alleen andersom. (...) Begin nu maar met het besef dat jij zonder de Heere Jezus totaal verloren bent en vlucht tot Hem zoals Hij in het Woord geopenbaard wordt. Dan kan nadat je daadwerkelijk gelooft in de Heere Jezus uit de vruchten ook gaan blijken dat dit geloof het ware geloof is.

Voordat er vruchten kunnen zijn moet er eerst een boom zijn. Jij bent bezig om te proberen vruchten af te werpen en het lukt je niet, zeg je. Goed, je weet dat die vruchten van Gods Geest komen. Maar je slaat wel Iemand over. De Heilige Geest verbindt aan de Heere Jezus Christus. Zijn je ogen ook voor Hem open gegaan? Ben je met al je vruchteloosheid ook tot Hem gevlucht en doe je dat dagelijks? Geloof je ook echt dat Jezus de wet vervuld heeft en wij niets toe te voegen hebben? Of zoek je misschien toch nog iets bij jezelf?

Ik wil voorzichtig zijn, maar ik wil het je toch vragen: zou het zo kunnen zijn dat je nog niet als een failliete zondaar gerechtvaardigd wil worden door het werk van de Heere Jezus alleen? Is het misschien nog zo dat je toch je eigen gerechtigheid niet los wil laten om alleen op Zijn offer te rusten? Je vraagt of ik je worsteling begrijp. Zeker wel! Daarom durf ik je deze toch wel kritische vragen ook te stellen. Omdat ik ze ook aan mijzelf moet stellen en vooral omdat het van zo groot belang is om afgesneden te worden van alle eigengerechtigheid en te rusten op de Heere Jezus alleen. Neem deze vragen dus alsjeblieft ernstig en kom er mee voor God.

Als je vruchten wilt dragen, richt jezelf dan op Hem! Vanuit Hem komt er lust en liefde om naar alle geboden van God te leven. En van Hem uit komen er ook vruchten."

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Er is niets mis met dit antwoord.

Sinds de ongehoorzaamheid van Adam en Eva, zit de zonde in ons bloed. Wanneer men dat niet wil geloven: Je zit het in de wereld om ons heen. Sindsdien leven we met angst en egoïsme. Dit zie je al bij kleine kinderen. Maar Jezus heeft macht om de zonde te vergeven. Leer te leven uit genade, om niet! Ipv te verdienen.