Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 mei 2009 door Redactie

De verdomming van Nederland

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, heeft in een interview met nu.nl gezegd dat hij vindt dat het scheppingsverhaal ook op openbare scholen onderwezen moet worden. Alsof dat gaat gebeuren. Leuk is het wel. Een goeie tegenzet na de brief die dr. Taede Smedes, onderzoeker aan de faculteit religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, schreef aan minister Plasterk over de ontwikkeling van lesmateriaal over het scheppingsverhaal. Ik schreef hierover in een eerdere column, omdat ik vind dat zelfs maar de suggestie van een verbod op het onderwijzen van het scheppingsverhaal getuigt van een grote bekrompenheid.

Ook nu is Smedes op zijn blog in de pen geklommen en heeft hij het over de 'dictatuur van de gelovige', omdat blijkbaar de CU uit is op een 'theocratie in Nederland'. Hij waarschuwt voor 'Amerikaanse' toestanden en de terugkeer naar een 'middeleeuwse' situatie. Slob bepleit niet anders dan de 'verdomming' van Nederland, vindt Smedes.

Sorry hoor, maar wie bepleit nu verdomming? Slob die allebei de theorieën de ruimte wil geven, of Smedes die alleen het evolutionisme wil? Wie pleegt er nu dictatuur? Slob die een genuanceerd onderwijs wil op dit punt of Smedes die slechts één theorie als waarheid wil opleggen? Wie gaat er nu terug naar de Middeleeuwen? Slob die meerdere meningen de ruimte wil geven of Smedes die ons wil vertellen, wat we moeten geloven?

Schamper
Geloven, ja. Want het gaat om geloven. Smedes plaatst wel schamper de Statenvertaling tegenover Darwin, maar dat is een onterechte vergelijking alsof hier wetenschappelijk denken tegenover mythisch denken staat. Zowel evolutieleer als scheppingsleer komen voort uit een levensbeschouwelijk standpunt en proberen dat standpunt wetenschappelijk te onderbouwen met een verklaring van de oorsprong van het leven. Beide zouden vanuit het standpunt van een neutrale overheid evenveel bestaansrecht moeten hebben. Ze verdienen evenveel spreektijd.

Het is hoog tijd dat we verlost worden van de 'dictatuur van de gelovige evolutionist' om vrij na te denken over waar en hoe het allemaal begon. Daar is het Arie Slob (en mij) om begonnen.

Lees hier meer over dit onderwerp.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen