voorzitter Baptisten verslaafd VS
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2022 door Patrick Goede

'Invloedrijke Amerikaanse predikant randde vrouw van andere voorganger aan'

Voormalig voorzitter van de Southern Baptist Convention, Johnny Hunt, heeft naar verluidt de vrouw van een andere voorganger aangerand. Vervolgens vertelde hij haar dat hij drie keer per dag seks met haar wilde. Dit gebeurde tijdens een vakantie met zijn familie aan het strand van Panama City, Florida. Het internationale onderzoeksbureau Guidepost Solutions noemt de aantijgingen "geloofwaardig", terwijl het verweer van Hunt als "ongeloofwaardig" wordt bestempeld.

Volgens de Christian Post zijn de aantijgingen aan het adres van Hunt één van de vele ontdekkingen uit het 288 pagina's tellende onderzoeksrapport dat 15 mei verscheen na maanden van onafhankelijk onderzoek naar de leiders van de Southern Baptist Convention. Verschillende klokkenluiders gaven aan door hen geïntimideerd te zijn en kwamen met geloofwaardige beschuldigingen van seksueel misbruik en het verhullen daarvan.

Met 14 miljoen leden is de Southern Baptist Convention de grootste protestantse kerk in Amerika. De onderzoekers ontdekten inderdaad dat sommige leiders verkeerd omgegaan zijn met aantijgingen van seksueel misbruik, ze hebben slachtoffers en hun advocaten verkeerd behandeld en misbruikten hun macht door intimidatie. Daarnaast weigerden ze herhaaldelijk hervormingen om daarmee binnen hun kerken een veilige omgeving te creëren.

Hunt
De aanklacht tegen Hunt is gebaseerd op een voorval uit 2010. Het vermoedelijke slachtoffer en haar man, die beiden 24 jaar jonger zijn dan de 69-jarige Hunt, werden door de voorzitter tijdens de jaarlijkse leidersvergadering in Orlando uitgenodigd om bij hem op het strand in Panama City te verblijven. 

Omdat het jonge voorgangersechtpaar Hunt zag als een "spiritueel vaderfiguur" stemden ze toe met een korte vakantie aan zee. Ze brachten tijd door met Hunt en zijn familie maar sliepen ergens anders. "Op een bepaald moment kuste Hunt het voorhoofd van het slachtoffer en maakt een ongepaste opmerking over haar figuur", zeggen de onderzoekers.

Na deze korte vakantie wilde de vrouw van de jongere voorganger graag bij het strand blijven om daar haar voormalig voetbalcoach en voorganger Bobby Bowden te horen spreken. Haar man vroeg Hunt of zijn vrouw daarom tijdelijk een appartement kon huren in het gebouw waar hij ook zat. Hij vroeg Hunt om een oogje in het zeil te houden wanneer zijn vrouw naar het strand liep. Hunt regelt dat vervolgens.

Aanraking
"Het stel vertrouwde dr. Hunt en dacht dat hij en zijn familie bij het strand zouden zijn, zodat de vrouw een beroep op hem kon doen als ze iets nodig had. Dr. Hunt vroeg haar vervolgens in welk appartement zij zich bevond. Ze gaf het door en Hunt merkte op dat het het appartement naast hem betrof, hij vroeg haar naar het balkon te komen", vertelt het onderzoeksrapport.

Ze praten wat en dr. Hunt brengt haar vervolgens een fles water. Hij "verschuift de inhoud van de gesprekken naar vleierij over het voorkomen, de kleding en het parfum van de vrouw". Hunt zegt het erg heet te hebben in de zon en de vrouw van de jongere voorganger nodigt hem vervolgens uit om op haar balkon te gaan zitten, waar schaduw is. Ze gaat er vanuit dat Hunts familie bij hem in het appartement aanwezig is. 

"Dr. Hunt kwam het appartement van het slachtoffer binnen en het gesprek werd voortgezet op het balkon. Hij vroeg haar of ze zich veilig voelde en ze zei dat dat zo was. Hij vroeg haar vervolgens om haar voeten op zijn knieën te leggen, wat ze deed. Ze snapte niet waarom hij dat vroeg. Hij raakte ze aan en maakte opmerkingen over de schoonheid ervan. Hij zei dat hij naar binnen wilde gaan omdat hij bang was gezien te worden."

Opdringen
Als ze van het balkon naar binnen lopen dringt Hunt zich aan haar op. "Dr. Hunt bewoog zich in de richting van het slachtoffer en trok haar broek naar beneden, hij draaide haar om en bekeek haar van achteren. Hij maakte seksuele opmerkingen over haar lichaam en de dingen die hij in zijn fantasie over haar bedacht had. Het slachtoffer voelde zich voor het blok gezet en bevroor. Het slachtoffer gaf aan dat dit de langste momenten in haar leven waren", aldus het onderzoeksrapport. 

Ze verzamelt de moed om Hunt te vragen of ze zich weer om kan draaien. Als Hunt toestemming geeft, trekt ze haar broek weer omhoog.  Maar even later gaat Hunt volgens het onderzoeksrapport weer bovenop haar zitten, "hij trekt haar shirt omhoog en randt het slachtoffer vervolgens aan met zijn handen en mond". De vrouw vertelt Hunt dat ze niet wil dat hij zijn bediening te grabbel gooit. 

Geloofwaardig
Het vermoedelijke misbruik wordt later aangekaart in een gesprek met Hunt en Roy Blankenship, voorganger van een kerk in Woodstock. Zijn taak was om te bemiddelen. Dr. Hunt zegt daarin dat het slechts om een "klein kusje" ging en dat hij alleen de "borsten van de vrouw boven de kleren betastte". Hij "dankte daarnaast God" dat hij niet verder was gegaan in deze relatie. Er werd door hem en Blankenship beweerd dat een ongezonde relatie was ontstaan. "Toen het slachtoffer haar verhaal probeerde te doen werd er door haar heen gesproken door Mr. Blankenship en dr. Hunt", zeggen de onderzoekers. 

"Mr. Blankenship meent dat hij niet het hele verhaal heeft gehoord destijds. Wat hij wist kreeg hij te horen van dr. Hunt en hij zei dat het seksuele contact wederzijds was. Dr. Hunt zegt in zijn interview helemaal geen contact met de vrouw te hebben gehad. Dr. Hunt bleef erg kalm tijdens het interview. Hij raakte niet gefrustreerd en toonde weinig tot geen emotie. De onderzoekers achten de getuigenverklaringen van Roy Blankenship en drie anderen geloofwaardig. De onderzoekers vonden dr. Hunt niet geloofwaardig in hun gesprekken met hen", aldus het onderzoeksrapport.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen