Bert Noteboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 mei 2022 door Redactie

Vloggende Bert Noteboom trekt rond door Kapernaüm: “Het gerucht over Jezus verspreidde zich in de hele omtrek”

“De mensen stonden versteld van het onderricht van Jezus, want Hij sprak als iemand die gezag heeft”, vertelt de bekende voorganger en dirigent Bert Noteboom. Tijdens een nieuwe vlog-aflevering van de serie ‘Reisgids door het beloofde land’ neemt hij de kijker dit keer mee naar het Meer van Galilea, het dorpje Kapernaüm, de synagoge en tenslotte naar de plek waar de Heere Jezus de schoonmoeder van Petrus genas. 

“Toen Johannes de Doper gevangen genomen was, ging Jezus naar Galilea. Hij liep langs het meer. Daar waren vissers aan het werk. Zoals vissermannen wel vaker doen, waren zij hun netten aan het repareren en schoonmaken. Jezus zei tegen hen: ‘Volg Mij’. Het bijzondere is dat zij achter Hem aangingen, in dit geval Petrus en Andreas. Toen Jezus bij het volgende vissersbedrijf aankwam, bij Kapernaüm, waren het Jakobus en Johannes die Hem volgde.”

“Laten we even inzoomen”, zegt Noteboom. “Want we staan nu wel op deze bijzondere plek, maar heb je benul over welke afstanden we spreken? Hoe ver het bijvoorbeeld lopen was voor Petrus naar zijn werk? Laten we eens kijken wat er gebeurt. Hou je Bijbel erbij in Markus 2. Want Jezus is hier en Hij roept dat de vissermannen achter Hem aan moeten komen. Daarna ging hij Kapernaüm in. En nu ik hier loop, ben ik wel benieuwd hoe ver dat eigenlijk is. Zoals je net zag, stond ik net aan het water. En hier, op deze plek al, komen we Kapernaüm al binnen", zegt Noteboom vervolgens.

"En terwijl we Kapernaüm binnengaan, weten we dat Jezus, zo lezen we in Markus 2, naar de synagoge ging. Jezus ging op de sabbat meteen naar de synagoge en gaf daar onderwijs. De mensen stonden versteld van het onderricht van Jezus, want Hij sprak als iemand die gezag had maar niet zoals de farizeeën dat deden. Jezus was een rabbi die geen eigen synagoge had, rondtrok en wonderen deed.”

“Laten we eens kijken naar de synagoge. Want terwijl we hier lopen, zien we daar de synagoge”, zegt Noteboom. “Jezus is hier veel geweest en heeft hier veel geleerd. Het bijzondere is wat er hier gebeurde. Op het moment dat Jezus onderwijs geeft, was er in de synagoge een man. Een man met een onreine geest die begon te schreeuwen terwijl Jezus onderwijs gaf: ‘Ga weg, wat hebben we met u te maken, Jezus van Nazareth? Bent u gekomen om ons te gronde te richten? Ik weet namelijk wie u bent, u bent de heilige van God.’

“En Jezus bestrafte hem, terwijl die onderwijs gaf en zei: ‘Zwijg! Stil jij! Ga uit hem weg.’ De onreine geest deed hem vervolgens stuiptrekken en ging uit hem weg, terwijl die met luide stem riep. De mensen waren verbaasd en vroegen aan elkaar: ‘Wat is dit voor man? Waar heeft hij dit gezag en deze krachten vandaan?’ Het hele gerucht over Jezus, de Rabbi die wonderen doet, ging door het dorpje heen en van daaruit naar de hele omtrek.”

“Jezus was klaar met het geven van zijn onderwijs, het was een beeldende dienst waarin heel veel te zien is geweest. Hij ging daarna naar het huis van de schoonmoeder van Petrus, zij was erg ziek.”

“Ook dat is weer heel dichtbij”, zegt Noteboom terwijl hij zijn tocht vervolgt. “We zijn hier nu bij de in en uitgang van de synagoge. Hier is dan Kapernaüm, zegt Noteboom terwijl hij met zijn handen de richting aanwijst. "Maar daar, daar waar die kerk gebouwd is, schijnt het huis van de schoonmoeder van Petrus gestaan te hebben.”

“Jezus ging naar haar toe, pakte haar bij de hand, trok haar overeind en meteen verliet de koorts haar. Zo'n bijzonder wonder! Jezus geneest de schoonmoeder van Petrus. Ook dat kregen de mensen te horen. En terwijl ze hier de sabbatsmaaltijd genoten hebben, bij het huis van de schoonmoeder van Petrus, stonden er die avond allemaal mensen voor de deur. De mensen liepen uit en alle zieken kwamen. Jezus genas ze, een voor een. Wat is het machtig om op deze plek te staan!”, zegt Noteboom.

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?