Amazing Grace EO
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2022 door Redactie

Tv-recensente Angela de Jong haalt uit naar nieuw EO-programma: 'Geloof werd angstvallig gemeden'

De EO lanceerde het nieuwe gospelprogramma ‘Amazing Grace’. In dit programma duiken acht bekende Nederlandse artiesten voor het eerst in de wereld van de gospel. Toen AD-columnist en televisierecensente Angela de Jong het programma zag, viel ze zowat van haar stoel van verbazing.

De Jong verbaasde zich over het feit dat Dries Roelvink samen met het gospelkoor het nummer Kleine Jongen van André Hazes zong in de eerste aflevering van Amazing Grace. 'Ik kan nu al niet wachten op de aflevering waarin Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon aan de beurt is', zo schrijft ze in haar column. Ze merkt op dat 'de term ‘geloof’ angstvallig gemeden werd, zeker de eerste helft van de uitzending'. 'Dat zal wel de opdracht zijn geweest van hogerhand, om de atheïstische NPO 1-kijker niet meteen in de gordijnen en dus weg te jagen.'

Beluister het lied van Dries Roelvink met het gospelkoor:

Doel 'Amazing Grace'
In ‘Amazing Grace’ maken coaches en teamcaptains Shirma Rouse en Berget Lewis acht bekende Nederlandse artiesten wegwijs in de wereld van de gospel. De twee leren de kandidaten de essentie van gospel; de bezieling en vocale techniek. Iedere kandidaat treedt op met een groot koor onder leiding van gospelartiest en musical director Elvis E. Giovanca neemt de deelnemers samen met de captains mee op een reis door de roots van gospel. In vijf afleveringen leren ze meer over de boodschap van het genre en geven ze klassieke gospelnummers en moderne hits hun eigen gospelsound.

De bedoeling is dat het Nederlandse publiek ontdekt welke kracht dit muziekgenre vandaag heeft. EO-presentator en zangeres Giovanca Ostiana zei eerder over het programma: “Gospel raakt en inspireert mensen wereldwijd. Hoe komt dat toch? In het programma komen twee werelden bij elkaar: mensen die met de kerk en gospel zijn opgegroeid en mensen die er onbekend mee zijn. Dat levert magische momenten op. Ben je geloofwaardig als je als niet-gelovige een gospelnummer zingt? Waar komt de bezieling vandaan? Elke aflevering levert nieuwe verrassingen en antwoorden op.”

Hoe dan ook, Angela de Jong was niet onder de indruk van de eerste aflevering: 'Neem nou Charly Luske, die op social media vieze praatjes verkoopt aan 20-jarigen. Is dat wat de Evangelische Omroep anno 2022 wil uitdragen?' De televisierecensente was zondagavond niet de enige die inschakelde bij NPO 1. In totaal keken 828.000 mensen naar 'Amazing Grace' (19% marktaandeel).

Bovenstaand bericht werd besproken in de CIP Podcast door redacteur Patrick Simons. Beluister het fragment vanaf minuut 0:50

Lees hier de volledige column van Angela de Jong.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Tsja, ik zat bij Angela de Jong op het VWO, op het Driestar College in Gouda. Je kan een meisje wel uit het calvinisme halen, maar het calvinisme niet uit het meisje.