vredesmaaltijd Leeuwarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 mei 2022 door Gooitzen Riemersma

Zo kan het ook: christenen en moslims op zoek naar verbinding in Leeuwarden

De Vrije Evangelische Gemeente aan het Zuidvliet te Leeuwarden is een vrij kleine maar zeer actieve gemeente nabij het centrum van de stad. Aan de overkant bevindt zich een Turkse moskee.


Halverwege 2019 heb ik contact gezocht met onze overburen, natuurlijk na overleg met de kerkenraad. Dat was een eerste vriendelijke gastvrije kennismaking.
In eerste instantie met de gedachte: Stel dat er een ramp zou gebeuren in Leeuwarden en de kerken en moskeeën worden opengesteld dan kennen we elkaar niet eens terwijl we buren zijn.

Van beide zijden zijn nadien afgevaardigden samengekomen en hebben we over en weer elkaar ook kunnen bevragen over onze geloofsopvattingen. Een vraag van hun kant was onder andere (natuurlijk) hoe het nou precies zit met de drie-eenheid.
Hoe dan ook, van het een kwam het ander en er ontstond het idee om een vredesmaaltijd te gaan houden. Dat zou dan begin mei 2020 moeten plaatsvinden. Toen was het 75 jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd, maar corona gooide roet in het eten.

Zaterdag 14 mei 2022 hebben we het alsnog kunnen en mogen organiseren.
We hebben heerlijke gerechten mogen proeven uit verschillende keukens.

Ook nog uit een Oekraïense keuken, want onze kosterswoning die toevallig leeg stond is nu tijdelijk bewoond door Oekraïense vluchtelingen en die kwamen ook als gast.
Geweldig hoe twee verschillende geloofsgemeenschappen met elkaar om kunnen gaan.
In een wereld vaak vol onrecht en soms vol haat. In een wereld waarin ook veel geloofsgemeenschappen elkaar met hun eigen gelijk om de oren slaan. Met de Bijbel en/of de Koran in de hand.

Daar waar op veel plekken christenen en moslims maar moeizaam vreedzaam naast elkaar kunnen leven wordt hier het bewijs geleverd dat het ook anders kan.
Christenen en moslims samen rond een tafel, heerlijk gegeten en volop in gesprek over elkaars geloof en geloofsbeleving.

Er is meteen maar afgesproken dat we het niet bij deze ene keer laten.
ZO KAN HET OOK!

Gooitzen Riemersma is voorganger van de VEG Leeuwarden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Mooi verbinding, als het gaat om samen er zijn wanneer nodig. Hopelijk is aan de buren verteld dat ze een valse godsdienst aanhangen en dat ze de verlossing van de Heere Jezus Christus nodig hebben?