Fokje
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 mei 2022 door Redactie

Fokje van der Hoeven is moeder van acht kinderen: “Soms voelde ik mij een wrak, maar God gaf kracht"

“In de eerste jaren was ik een moeder die enorm van feestjes, dansen en drinken hield. Maar op een bepaald moment ben ik, door een boekje dat ik las, radicaal tot geloof gekomen”, vertelt de 81-jarige Fokje van der Hoeven in een nieuwe en indrukwekkende video van Xpedition Glory. Samen met haar man ontvingen zij vier zonen en vier dochters. Nadat ze tot geloof kwam, koesterde Van Der Hoeven een diep verlangen om zich in te zetten voor God. Maar alles wat God van Fokje van der Hoeven vroeg, was het zijn van een ontspannen moeder. Dat was voor haar aanvankelijk geen gemakkelijke opgave.

“Ik heet Fokje van der Hoeven en ik ben 81 jaar. Volgend jaar hopen mijn man en ik 60 jaar getrouwd te zijn. Dat is een hele tijd. Maar ik kan echt met heel mijn hart zeggen dat we gelukkig zijn. We genieten van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar we genieten ook van elkaar en van het feit dat we nog elke dag samen mogen zijn”, vertelt van der Hoeven.

Fokje van der Hoeven en haar man hebben vier zonen en vier dochters. “Zeven zijn er getrouwd, we hebben 22 kleinkinderen en inmiddels is het vijfde achterkleinkind op komst. We zijn heel rijk gezegend met ons nageslacht”, zegt Van Der Hoeven.

Als Fokje van der Hoeven terugblikt op haar jongere jaren, beschrijft ze haar eerste periode als moeder ‘oppervlakkig.’ “In de eerste jaren was ik vooral een moeder die enorm van feestjes, dansen en drinken hield. Op een bepaald moment ben ik, door een boekje te lezen, heel radicaal tot geloof gekomen. Ik werd door dat boekje echt tot het inzicht gebracht van hoe mijn leven op dat moment was. Het bracht mij op de knieën. Ik heb ook de ervaring gehad dat ik voor de troon van God kwam en Hij tegen mij zei dat Hij mij vergeven heeft.”

“Ik kan gerust zeggen dat er vanaf die dag veel veranderd is: ik ben een toegewijde moeder geworden. In vrij korte tijd was ons gezin al behoorlijk groot. Toen ik tot geloof kwam, wilde ik van alles doen voor God. Ik had zo'n verlangen voor God te werken. Maar Hij zei heel duidelijk tegen mij: ‘Fokje, het enige dat Ik van je wil is dat jij een ontspannen moeder bent.’ In alle eerlijkheid kan ik nu zeggen dat die ontspanning af en toe ver te zoeken was. Ik riep God dan aan en zei tegen Hem: ‘Ik voel mij nu meer een wrak op de zeebodem dan die ontspannen moeder.’ God gaf me altijd weer de rust en kracht die ik op zulke momenten nodig had.”

Waar de dochters van Fokje van der Hoeven zonder al teveel problemen opgroeiden, ging het met haar vier zonen enige tijd de verkeerde kant op. “Mijn zonen waren vroeger heel rustig, maar werden wat rebelser. Ze wilden de wereld in. De jongens zijn allemaal gokverslaafd geweest, in meer of mindere mate.”

De gokverslaving van haar zonen was het niet enige dat Fokje van der Hoeven zorgen baarde. “Ze hebben ook drugs gebruikt. Jarenlang heb ik met mijn huishoudgeld op zak gelopen. Om daarmee te kunnen dealen was erg moeilijk. Ik heb God om hulp geroepen. Hij maakte mij duidelijk dat ik niet op de omstandigheden moest letten, maar op Hem.”

Ik zei: ‘Ik kan dit nu niet aan.’ En dan is daar altijd weer de kracht en rust die God geeft. Hij gaf mij rust en vanuit die rust kon ik weer goede beslissingen nemen. Daar ben ik nog zo ontzettend dankbaar voor.”

“Toen mijn zonen in de twintig kwamen, zijn ze allemaal, de een na de ander, tot geloof gekomen. Ze ervoeren een stuk bevrijding en wat daarop volgde was een totaal ander leven. Mijn zonen, maar ook mijn dochters, zijn toegewijde vaders en moeders geworden. Ik ben ontzettend trots op hen. Als ik de gezinnen zie die zij hebben, ben ik enorm blij en dankbaar”, sluit Fokje van der Hoeven haar verhaal af.

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Neem een kijkje op de site van Xpedition Glory

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties