ondergrondse stad Turkije
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2022 door Redactie

Turkse archeologen ontdekken kerk in enorme ondergrondse stad

Archeologen deden in het zuidoosten van Turkije een bijzondere vondst. In de ondergrondse stad van Midyat vonden zij resten van een kerk, meldt Live Science. Naar schatting is de plaats van samenkomst bijna 2.000 jaar oud en diende deze als een schuilplaats voor een van de eerste christenen in deze regio.

De ondergrondse stad was het thuis van maximaal 70.000 mensen. Mogelijk diende de wandelgangen als toevluchtsoord voor christenen in de tijd van vervolging in het Romeinse Rijk. Lange tijd wist men af van grotten in Midyat, maar niet dat er een hele stad verborgen lag onder de grond.

"Het was waarschijnlijk in eerste instantie een schuilplaats", reageert onderzoeker Gani Tarkan. "Het christendom was geen officiële religie in de tweede eeuw. Christenen zochten vaker hun toevlucht in ondergrondse steden om aan de Romeinse vervolging te ontsnappen. Mogelijk werd de ondergrondse stad van Midyat gebouwd als schuilplaats voor deze vervolgde gelovigen." Christenen in het zuidelijke deel van Turkije werden niet alleen vervolgd door de Romeinen, maar later ook door de Perzen in de vierde eeuw.

Archeologen hebben dusver 49 ruimtes onderzocht in het kolossale gangenstelsel. Naast de ruimtes zijn er waterputten, opslagplekken en huizen gevonden. De meest opmerkelijke vondst is een christelijke kerk en een grote hal met een ster van David in de muur gekerfd die waarschijnlijk dienst deed als synagoge. Ongeveer 5 procent (10.000 vierkante meter) van de stad is nu verkend, onderzoekers verwachten dat er nog veel te ontdekken valt in de overige 400.000 vierkante meter.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
De situatie voor christenen in Turkije is nog niet veel beter dan toen. Ook nu moeten ze "ondergronds" omdat de islamitische cultuur christenen haat. Of beter, ze haten Jezus, de Zoon van God.