Bethlehem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

10 juni 2022 door Redactie

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Bethlehem

Bethlehem, het is een hele bekende stad. We kennen de stad allemaal als de geboorteplaats van Jezus. Maar wat betekent de naam van de stad eigenlijk en wie hebben er nog meer gewoond? In een video van De Verkenners hoor je meer hierover!

Bethlehem betekent in het Hebreeuws ‘broodhuis’. ‘Beth’ betekent huis en ‘lechem’ betekent brood. Het stadje ligt in het heuvelland van Judea, ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. Het ligt aan de weg van Jeruzalem naar Hebron.
De meeste inwoners van Bethlehem zijn tegenwoordig moslim. Er woonden ook altijd veel christenen. Hun aantal neemt echter snel af. Dat komt omdat het leven voor christenen in Bethlehem zwaar is.

Ruth
Wie kennen we eigenlijk uit de Bijbel die in Bethlehem gewoon hebben? De eerste keer dat we het gebied tegenkomen in de Bijbel, is een heel verdrietig moment. Jakob is met zijn hele familie onderweg van Bethel naar Efrat, dat is een andere naam voor Bethlehem. Rachel is op dat moment hoogzwanger van Benjamin. Ze zijn net niet op tijd in Bethlehem; de kleine jongen wordt onderweg geboren. Dat gebeurde ongeveer op deze plaats. Moeder Rachel overleeft het niet. Ze wordt begraven in de velden van Efratha. Het graf van Rachel bestaat nog steeds.

We komen Bethlehem ook tegen in het Bijbelboek Ruth. Het is de woonplaats van Elimelech en zijn vrouw Naomi. Ze leven in de tijd van de Richteren. Er is in die tijd een grote droogte in het land. Dat leidt tot een zware hongersnood.

Elimelech besluit om te verhuizen naar Moab, een plaatst waar wel te eten is voor zijn gezin. In Moab overlijden Elimelech en zijn zonen. Met haar schoondochter Ruth keert Naomi terug in Bethlehem. Er is weer brood in Bethlehem, brood in het broodhuis.

In Bethlehem verandert er veel ten goede voor Naomi. Ruth trouwt met Boaz. Zij worden de overgrootouders van David.

Bekijk de video van De Verkenners:

David
David was actief als herdersjongen in de velden rond Bethlehem. Tot op een dag de profeet Samuel komt en David zalft tot koning van Israel.

Voordat David koning wordt, is hij jaren op de vlucht voor koning Saul. Op een dag na een zware strijd met de Filistijnen, verlangt David heel erg naar het water uit de bron van Bethlehem. Een paar dappere mannen die bij hem zijn, besluiten om het water te gaan halen. Dat was een gevaarlijke actie, omdat Bethlehem op dat moment in Filistijnse handen was.

Bethlehem was vroeger bekend om het heerlijke bronwater. De stad was belangrijk voor de watervoorziening voor de hele omgeving. Zelfs het water dat in de tempel werd gebruikt, kwam uit Bethlehem.

In de omgeving van Bethlehem bouwde koning Herodus de Grote drie grote opslagbassins. Deze wateropslagplaatsen zijn op sommige plekken wel zestien meter diep. Het water voor deze bassins kwam uit verschillende bronnen in de omgeving. Ook nu nog wordt het water uit de bassins gebruikt door de inwoners van Bethlehem.

Aquaduct
Het water uit de bassins was bedoeld voor de hele omgeving. Een deel van het water ging via een aquaduct naar Herodion, een paleis van Herodes een paar kilometer ten oosten van Bethlehem. Een ander deel stroomde door een aquaduct van meer dan 10 kilometer lang naar de tempel in Jeruzalem. Het water in de tempel kwam dus uit de heuvels van Bethlehem.

Een aquaduct is een soort waterleiding. Water stroomt door een aquaduct van een hoger gelegen gedeelte naar een wat lagergelegen gedeelte. Een aquaduct werd soms uitgehakt in de rotsen, liep via een stenen brug of zelfs door een tunnel in de berg.

Bethlehem, het is een bekende Bijbelse stad. Bethlehem betekent ‘broodhuis’. Verder was het een bron van water voor de wijde omgeving. Wat treffend dat uitgerekend Bethlehem de geboorteplaats is van de Heere Jezus. Hij is immers het ‘Brood des levens’ (Joh. 6:38) en de Bron van levend water (Joh. 4:10 en Joh. 7:37).

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen