Jericho
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

27 mei 2022 door Redactie

Video: wat iedere christen zou moeten weten over de Jordaanvallei en de Woestijn van Judea

Om veel Bijbelse geschiedenissen goed te begrijpen is het belangrijk dat je kennis hebt van de topografie van Israël. Deze vierde video van De Verkenners gaat over twee gebieden: De Jordaanvallei en de Woestijn van Judea.

De Jordaan
De Jordaan begint helemaal in het noorden van Israël aan de voet van de berg Hermon en stroomt vervolgens via de Hula-vallei en het Meer van Galilea naar de Dode Zee. Die afstand is rechtstreeks ongeveer 170 kilometer. Omdat de rivier erg kronkelt, is de Jordaan totaal wel 330 kilometer lang.

Tegenwoordig is de Jordaan een grensrivier. Aan de overkant ligt Jordanië. In de Bijbelse tijd was een deel van het huidige Jordanië het grondgebied van de stammen Ruben, Gad en de halve stam van Manasse gebied. In dat gebied ligt ook de berg Nebo, de plek waar Mozes is gestorven.

De stad Jericho ligt op een belangrijk kruispunt van wegen. Net aan de overkant van de Jordaan, in het Overjordaanse, liep vroeger een belangrijke handelsroute. Die heette de Koninklijke Hoofdweg. Die handelsroute was honderden kilometers lang en liep van het huidige Saudi-Arabië tot en met Syrië.

Bekijk de video van De Verkenners:

Samaria
Als Joden uit het noorden van Israël (Galilea) naar Jeruzalem gingen, bijvoorbeeld om daar een van de Bijbelse feesten te vieren, reisden ze vaak via de Koninklijke Hoofdweg. Dan staken ze bij Beth-Sean (die stad heette toen Scythopolis) de Jordaan over, vervolgden parallel aan de Jordaan hun reis naar het zuiden, en staken vervolgens bij Jericho (Qasr al-Yehud) de Jordaan opnieuw over.

De reis via de Koninklijke Hoofdweg verliep gemakkelijk. De Jordaanvallei is immers vrij vlak vergeleken met de bergen van het binnenland. Bovendien hoefden de Joden dan niet door Samaria, het gebied van de Samaritanen.

De Samaritanen woonden in de gebieden die vroeger toebehoorden aan het Tienstammenrijk. Zij hielden er andere gewoonten op na en hadden ook een afwijkende godsdienst. Bovendien waren er in het verleden gewapende conflicten geweest tussen Joden en Samaritanen. Daarom meden de Joden de Samaritanen het liefst.

Woestijn van Judea
Vanaf Jericho reisden de reizigers door naar Jeruzalem. Het gebied tussen Jericho en Jeruzalem heet de woestijn van Judea. De afstand tussen Jericho en Jeruzalem is hemelsbreed ongeveer 25 kilometer.

Na koning Salomo is het land Israël verdeeld in twee stukken: het Tweestammenrijk (Juda en Benjamin) en het Tienstammenrijk. Samaria en Galilea vormden grofweg het grondgebied van het Tienstammenrijk en later van de Samaritanen. Judea was het territorium van het Tweestammenrijk. De scheidslijn liep vanaf de Jordaan langs de noordkant van de Woestijn van Judea richting de Middellandse Zee.

De Woestijn van Judea is een prachtig gebied. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het bepaald geen grote zandbak. Het is een ruige woestijn met hoge bergen, steile rotswanden en diepe wadi’s (rivierenbeddingen). Door de woestijn stromen verschillende riviertjes. Bekende rivieren zijn de Og, Kidron en Prat (of Qelt).

Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Wat iedere christen zou moeten weten over de Jordaanvallei en de Woestijn van Judea."

Waarom en wat voegt dat toe aan mijn geloof in het evangelie van Jezus Christus, van het koninkrijk van de hemel, dus van de geestelijke wereld?