Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 mei 2022 door Ds. Arie van der Veer

De man van de zware preken bracht een hoopvolle boodschap: 'Ik zal je genezen'

Het geeft hoop om te geloven in Jezus Christus als onze Heiland, die de dood heeft overwonnen. Hoop geeft kracht. Kracht om door te gaan in de wereld van nu.

Wie gelooft, is een brenger van hoop.
We hebben voor de wereld van nu een machtige boodschap.
Het is wel een vreemde boodschap. Hij staat haaks op de werkelijkheid.

Een van de profeten die deze vreemde boodschap bracht, was de profeet Jeremia. In Juda stond hij bekend als de man van de zware preken. Zijn preken gingen over Gods naderende oordeel.

Jeremia is innerlijk verscheurd: Hij heeft zijn volk lief, maar blijft trouw aan zijn God.

Maar midden in zijn boek staan twee hoofdstukken met een hoopvolle boodschap: hoofdstuk 30 en 31. Ze passen eigenlijk niet bij hem. Ze bevatten korte preekjes die Jeremia heeft uitgesproken te midden van zijn gearresteerde volksgenoten, die in Rama op het punt stonden te worden gedeporteerd naar Babel.

Jeremia was door de Babyloniërs vrijgelaten. Maar hij vluchtte niet. Hij bleef bij zijn volk. Hij heeft het verdriet en de klaagzangen van de mensen van Juda over de verloren stad en de verloren tempel gehoord en opgeschreven. Lees zijn boek Klaagliederen maar.

De voorgaande jaren waren heel zwaar voor hem geweest. Altijd maar weer waarschuwen. Valse profeten ontmaskeren. Hij wist dat Gods oordeel zou volgen. Maar nu Gods oordeel over dit land voltrokken is, doet ook hem dat toch verschrikkelijk veel pijn. Jeremia is innerlijk verscheurd: Hij heeft zijn volk lief, maar blijft trouw aan zijn God.

Jeremia krijgt de opdracht van God om aan deze gevangenen een nieuwe boodschap te brengen: een vreemde boodschap, een boodschap van hoop.

Je staat op het punt definitief weggevoerd te worden, als vee naar een ver, vreemd land, en dan komt die profeet zeggen dat God hen zal genezen.

Hoe luidde die boodschap?
In één zin: Ik zal u genezen.

Het moet de krijgsgevangenen bizar in de oren geklonken hebben. Je staat op het punt definitief weggevoerd te worden, als vee naar een ver, vreemd land, en dan komt die profeet zeggen dat God hen zal genezen. God had beter eerder kunnen ingrijpen om de ondergang van Jeruzalem en de verwoesting van de tempel te voorkomen.

Ik zal genezen.

De boodschap was net zo onwerkelijk als de paasboodschap dat de doden zullen opstaan.
Maar door het oordeel heen belooft de HEER genade. Hij wil toch verder met Zijn volk. Hij wil verder met datgene waar Hij ooit mee begonnen is.

God waarschuwt, God straft. Maar dwars daardoorheen werkt Hij verder aan een nieuwe toekomst vol genade. De HEER is dus inderdaad rechtvaardig én barmhartig. Hij straft én Hij is genadig. Het is goed om dat te beseffen.

Maar is dit niet juist ook de weg die God met Zijn Zoon is gegaan?
Bevrijding door het oordeel heen.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"God waarschuwt, God straft."

Wat doet God als Hij ons straft?