Algemeen beeld ZOA
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 mei 2022 door ZOA

ZOA start petitie: bezuiniging op klimaatfonds is onacceptabel

De bezuiniging van 880 miljoen euro op het Klimaatfonds is onacceptabel, stelt hulporganisatie ZOA. Vandaag (maandag 23 mei) werd bekend dat er meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht zijn, mede door klimaatverandering. Het halen van de klimaatdoelen is essentieel om deze vluchtelingencrisis tegen te gaan. Daarom start ZOA een petitie om de regering op andere gedachten te brengen.

Afgelopen vrijdag besloot het kabinet om gaten in de begroting te dichten met onder andere geld uit het Klimaatfonds. Dat fonds is bedoeld om ervoor te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen van Parijs haalt. “Klimaatverandering raakt de meest kwetsbare mensen in deze wereld”, zegt Joël Voordewind van ZOA. “Uit onderzoek blijkt dat klimaatverandering nu al leidt tot meer vluchtelingen en nieuwe conflicten. Onder andere in de Hoorn van Afrika, waar momenteel extreme droogte en honger heerst.” 

Domino-effect 
Juist vandaag maakte de Wereldvluchtelingenorganisatie UNHCR bekend dat er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht zijn. Sinds 2010 stijgt het aantal vluchtelingen spectaculair. “In de landen waar we werken zien we dat steeds meer mensen door droogte, overstromingen of andere extreme weersomstandigheden hun plek moeten verlaten”, zegt Voordewind. Hoewel de meeste mensen op de vlucht zijn voor conflicten, is ook dat niet los te zien van het klimaat. “Veel oorlogen en geweld gaan om schaarse hulpbronnen die door de klimaatverandering nog meer onder druk staan. Het is een soort domino-effect.” 

Voetafdruk 
ZOA start deze petitie om het kabinet duidelijk te maken dat Nederland z’n verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om klimaatbeleid. “We kunnen deze rekening niet doorschuiven naar mensen die zelf het minste klimaatverandering veroorzaken, maar er wel het meeste last van hebben. Onze ecologische voetafdruk verplicht ons om nu in actie te komen.” De petitie is te vinden op zoa.nl/petitie. 

Weerbaar
Daarnaast wil ZOA ook dat er extra geld komt voor de meest kwetsbaren, onder andere in de Hoorn van Afrika. Allereerst voor noodhulp nu, maar ook om op de langere termijn mensen weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering door bijvoorbeeld innovatieve landbouwoplossingen, het werken aan vredesopbouw en het creëren van nieuwe duurzame banen. Voordewind: “Alleen zo voorkomen we dat mensen vanwege gebrek aan levensonderhoud op de vlucht slaan, met elkaar in conflict raken, of sterven van de honger.” 

Lees en teken de petitie: zoa.nl/petitie 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Wat mij betreft richt ZOA zich op hulpverlening en daar draag ik ook graag aan bij. Maar laat ze wegblijven bij de politiek, daar zijn andere instanties voor. Ik teken dus deze petitie zeker niet.