bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 juni 2022 door Annieke de Jager

Uitdrukking ‘Ongelovige Thomas’ doet gelovige Thomas tekort

Op de een of andere manier vind ik Thomas een inspirerend persoon. Als het over hem gaat, gaat het vaak over zijn ongelovige kant. ‘Ongelovige Thomas’ is zelfs een uitdrukking. Ik vind alleen echt dat we de man daarmee tekort doen.

Stellig
Misschien komt deze verdedigdrang in mij voort uit het feit dat ik me soms herken in Thomas. Het ene moment zien we Thomas vol geloof en passie als hij tegen zijn medediscipelen zegt: ‘Laten ook wij gaan om met Hem te sterven.’ (Joh. 11:16) En het volgende moment ziet hij het allemaal niet meer vliegen en zegt hij: Als ik niet zie en voel ‘zal ik beslist niet geloven’ (Joh. 20:25).
Zo heerlijk stellig ook. Herken je dat? Wat een gepassioneerd mens!

Het plan van God
Weet je, soms heb ik echt momenten, dan sta ik met m’n neus overal bovenop. Dan zie en ervaar ik wat God aan het doen is. Ik absorbeer mooie getuigenissen over hoe God precies het goede gaf op het goede moment. Ik vind het heerlijk om God te aanbidden, tijd voor Hem te maken, tijd met Hem door te brengen. Maar soms… (en vergeef me mijn stelligheid).. maar soms begrijp ik er ook zó helemaal niks meer van. Dan denk ik dat ik het plan van God even helemaal begrijp. Dan past het precies en lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Vol verwachting zet ik dan een stap in geloof en dan… gebeurt er ogenschijnlijk gewoon he-le-maal niks.

God maakt geen fouten
Na zulke ervaringen zijn wij er als christenen heel goed in om het allemaal recht te praten. Dan bemoedigen we elkaar met mooie teksten dat alle dingen meewerken ten goede. Dat we straks zullen zien en begrijpen waarom dit nu zo loopt en dat je dan ook zult zien en begrijpen dat dit uiteindelijk de beste weg was. En daar zit ook iets moois in. Ik proef daar een verlangen in om goed over God te spreken. En terecht, want God ís goed! En Hij maakt geen fouten.

Als een hert
Maar soms zie je dat dus even niet. Dan is er alleen maar pijn en teleurstelling. De kunst is om het ervaren van tegenslag niet te verwarren met Gods afwezigheid. Dus dat wilsbesluit maak ik dan. Hoe irritant onbegrijpelijk God soms ook is, Hij is ook goudeerlijk. In het boek wat Hij ons heeft gegeven als onder anderen een anker in dit soort tijden, lezen we over mensen die precies hetzelfde hebben ervaren. Dan ben je dus ineens heel blij met een Thomas in de Bijbel en herken je je helemaal in zijn uitspraak: Als ik niet zie en voel ‘zal ik beslist niet geloven’. (Joh. 20:25) Dat is niet ongelovig, dat is verlangend. Dat is honger naar God. Als dat hert dat verlangt naar water, weet je wel.

Mijn Heer en mijn God!
Thomas raakte me zó, middenin m’n geestelijk dip. Er zijn er meer zoals ik! En Jezus veroordeelt het niet. Natuurlijk is het sterker om te geloven zonder te zien, maar het verlangen om het wél te mogen zien is niet fout. En onder de stroom van frustratie die ik dan soms uit naar God (en soms ook naar mensen om me heen), zit een diep verlangen naar meer van Hem. En Hij weet dat. En dan komt Hij. Zelfs als mijn deurtjes dichtzitten en ik het even niet meer zie. Zo goed is onze God. Mijn Heer en mijn God! Jouw Heer en jouw God.

Bovenstaand artikel verscheen op de site van Royal Mission en is met toestemming overgenomen door CIP.nl.

Lees hier meer over het werk van Royal Mission

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?