Mohammed Awal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 juni 2022 door Kerk in Actie

Mohammed geeft (bijbel)les in een gebied waar moslims in de meerderheid zijn

Mohammed Awal woont in het droge noorden van Ghana, waar moslims in de meerderheid zijn. Hij volgt een studie voor onderwijzer. Zijn naam verwijst naar zijn islamitische voorouders. Als overtuigd christen geeft hij als vrijwilliger kinderen les in hun eigen taal via een Bijbelclub in zijn dorp.

Mohammed (31) geeft een heel seizoen dertig kinderen drie keer per week drie uur les. Eerst leert hij hen het Dagbani-alfabet, daarna beginnen ze met eenvoudige leesboekjes in Dagbani. Na zo’n veertig lessen zijn ze in staat om zelf Bijbelverhalen te lezen. Vanaf dan lezen ze samen hardop de Bijbelverhalen. “Ik vertel de kinderen graag over het woord van God. Ik vind het vooral mooi om te zien dat de kinderen zo betrokken en gemotiveerd zijn om te leren. Mijn grootste uitdaging is als er moslimkinderen zijn, die zelf graag willen komen, maar dat van hun ouders niet mogen. Soms komen de kinderen toch en worden ze door hun ouders weer uit de kerk gehaald.”

Lezen in eigen taal helpt bij andere vakken
“Ik geef de kinderen les in onze eigen taal Dagbani, omdat ze dat op school te weinig leren. Ik merk dat sommige kinderen daardoor nu ook vloeiend Engels kunnen lezen. En dat helpt hen weer om ook andere vakken beter te begrijpen. Het verhaal van Kaïn en Abel is mijn favoriete Bijbelverhaal. Het laat ons zien hoe belangrijk het offer is dat we God geven. God vraagt om ons een goed offer te brengen.”

Kinderen die naar de kerk gaan doen het beter op school
“Ik woon met zes andere gezinsleden in een lemen huis met zes ruimtes rond een open binnenplaats: drie kamers voor onszelf, twee voor onze dieren en een keuken. Ik ga zelf naar de kerk. Ik zie dat kinderen uit ons dorp die naar de kerk gaan daar veel leren. Ze doen het beter op school dan kinderen die niet naar de kerk gaan. Ik hoop zelf onderwijzer te worden, maar ook een voorganger die mensen kan leren over Jezus Christus en zijn redding.”

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het noorden vormen christenen een minderheid. Daarom is het belangrijk dat de kerk hier goede leiders heeft, die niet alleen veel Bijbelkennis hebben, maar ook investeren in de dialoog tussen christenen en moslims. Bovenstaand verhaal verscheen op de site van Kerk in Actie en is met toestemming overgenomen door CIP.nl.

Klik hier om het project van Kerk in Actie te Ghana te bekijken

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?