Christian Climate Action
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 mei 2022 door Redactie

Christian Climate Action blokkeert ExxonMobil en houdt een gebedsviering

Christian Climate Action blokkeerde vrijdag 20 mei de in- en uitgang van ExxonMobil in Rotterdam en houdt een gebedsviering. De actievoerders willen dat ExxonMobil excuus aanbiedt voor het ontkennen van feiten over klimaatverandering waarmee Exxonmobil decennialang klimaatbeleid heeft geprobeerd te vertragen. Daarnaast eist de groep dat ExxonMobil geen nieuwe olieprojecten start zodat klimaatdoelen binnen bereik blijven en zich richt op een snelle transitie naar groene energie. Er deden zo'n veertig mensen mee.

''Wij kunnen niet anders dan in actie komen,'' zegt Kirsten Alblas, coördinator van de demonstratie. ''We zien hoe Gods schepping wordt opgeofferd in naam van macht en geld.'' De groep wijst erop dat ExxonMobil, net als andere oliemaatschappijen, klimaatdoelen onhaalbaar maakt. Alblas: ''Om een leefbare aarde te behouden kunnen er volgens het Internationaal Energie Agentschap geen nieuwe olievelden meer ontwikkeld worden. De verantwoordelijkheid voor een snelle omschakeling ligt bij oliebedrijven.''

ExxonMobil blokkeert klimaatdoelen
ExxonMobil staat in de top vijf van de grootste vervuilende bedrijven wereldwijd en is verantwoordelijk voor bijna 2% van de totale CO2-uitstoot. ExxonMobil ontving in januari een brief van Milieudefensie met het verzoek om hun plannen in lijn te brengen met het klimaatakkoord. In het laatste VN-klimaatrapport werd benadrukt dat vertraging in het afbouwen van fossiele energie betekent dat we onze laatste kans op een leefbare en duurzame toekomst verspelen. VN-secretaris-generaal António Guterres stelde in april: ''Our addiction to fossil fuels is killing us.'' ExxonMobil investeert 33 miljoen dollar per dag in nieuwe fossiele projecten die onverenigbaar zijn met klimaatdoelen.

Vastgeketende actievoerders bidden kyriëgebed
In de viering werd het verhaal van de rijke jongeling gelezen. De aanwezigen spraken een kyriëgebed en een schuldbelijdenis uit: 'Wij zijn schuldige bewoners van een schuldig land dat andere aardebewoners vertrapt.' Er werden Taizéliederen en liederen uit het Liedboek gezongen, diverse actievoerders bevestigen opgeschreven gebeden aan het hek van ExxonMobil. Een deel van de aanwezigen bij de viering versperde de toegang tot het terrein met spandoeken, sommige mensen hebben zich vastgeketend. Op de spandoeken stonden teksten als 'Gij zult niet liegen' en 'Wij blokkeren deze brede weg omdat alleen het smalle pad ten leven lijdt.' Er klonk vioolmuziek.

Wat is Christian Climate Action?
Christan Climate Action is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Christian Climate Action creëert op diverse manieren bewustzijn over de ernst en omvang van de klimaatcrisis en voert gesprekken met verschillende maatschappelijke spelers. Afgelopen maanden heeft Christian Climate Action zich met name gericht op Pensioenfonds Zorg en Welzijn dat 4,5 miljard investeert in fossiele bedrijven als ExxonMobil. Christian Climate Action doet mee aan de Rebellie tegen de fossiele industrie van Extinction Rebellion, die tot en met dinsdag plaatsvindt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen