verliefd stel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 mei 2022 door Redactie

Vriend van Refoweb-vragensteller had een seksueel losbandig leven: 'Het knaagt af en toe'

'Ik heb sinds een klein jaar een hele lieve vriend. Hij heeft mij in het begin heel eerlijk verteld dat hij jaren achter de rug had waarin hij losbandig geleefd heeft. Met meerdere vrouwen seks gehad en hij keek regelmatig naar porno', maakt een vragensteller duidelijk in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Zij gelooft dat haar vriend er radicaal mee gebroken heeft. 'Ik vertrouw hem, maar toch knaagt het af en toe dat hij bepaalde dingen anders beleeft dan ik.'

'Het kan best moeilijk zijn als iemand een losbandig seksueel verleden heeft en jijzelf daar nog heel puur en onervaren in bent', maakt psychosociaal therapeut Wilbert Weerd duidelijk in zijn antwoord. 'Liefde verlangt naar iets exclusiefs van jullie samen. Zoals Hooglied het zo mooi beschrijft: mijn liefste is van mij en ik ben van hem. Het kan voelen als je terugdenkt aan zijn verleden dat dit niet zo was. Vanuit die pijn kan je een bijna obsessief gevoel krijgen dat je zeker wilt weten dat het verleden voorbij is en er geen staartje meer is die je meeneemt in de toekomst.

De opdracht van Salomo is, kijk verder dan je neus lang is. Denk na over de gevolgen. Het kan aantrekkelijk lijken van buiten maar heb je de binnenkant al gezien? Ik vermoed dat dit het geval is bij jouw vriend. Hij heeft nu door hoe leeg, inhoudsloos het losse seksuele leven is en wil dat achter zich laten. Hij wil jou de mooiste en leukste vinden en zich aan jou toewijden. Dat hij zegt dat het fout is en het echt niet kan om orgies te bekijken of te beleven- en dat ook niet meer doet. Dat is genoeg om te weten.

Je zou kunnen zeggen dat bijna alle mannen wel gevoelig zijn voor vrouwen en seksuele prikkels. Dat heeft God ook zo gemaakt om de man naar zijn vrouw te laten verlangen. Het punt is wel dat die aantrekkingskracht tussen de man en zijn eigen vrouw plaats moet vinden. Juist dat hij eerlijk is over zijn gevoeligheid voor prikkels maakt hem betrouwbaar. Uiteindelijk is het belangrijk dat onze seksuele belangstelling alleen gericht is op de vrouw die God ons geeft', aldus Weerd, therapeut bij Dichterbij Herstel.

Lees de volledige beantwoording op de site van Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen