europees parlement
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 mei 2022 door Redactie

Europees Parlement weigert lynchpartij op christelijke studente in Nigeria te bespreken: "Schaam je"

De gewelddadige moord van islamitische studenten in Nigeria op de 25-jarige christelijke Deborah Samuel Yakubu blijft de gemoederen flink bezighouden. Waar er over de hele wereld schande wordt gesproken van de moord, vindt het Europees Parlement het niet belangrijk genoeg om over te debatteren, zo laat CU-Europarlementariër Peter van Dalen weten op Twitter.

Zowel mensenrechtenadvocaten als leden van Europees Parlement maken zich zorgen nadat afgelopen week een verzoek tot een debat over christenvervolging, en met name de zaak van Deborah Samuel, door een meerderheid werd afgewezen. 231 leden steunden het debat, maar 244 leden vonden het niet nodig. Na de stemmingen leidden het tot enige onrust in de plenaire zaal van het Europees Parlement. “Shame on you”, klonk het diverse keren en afkomstig van verschillende leden door de zaal nadat bleek dat een meerderheid van het parlement weigerde het onderwerp te behandelen. Ook in het Nederlands klonk flinke afkeuring. “Walgelijk”, roept iemand. “Wat een kloteparlement.”

Diepe schande
“Het lijkt erop dat de EU de ogen afkeert”, reageert Jean-Paul van der Walle, juridisch adviseur van ADF International in Brussel. “Europa zou de naam van Deborah Samuel moeten kennen. Ze laten een kans om zich uit te spreken tegen een brute en onrechtvaardige moord op een onschuldig tienermeisje onomkeerbaar aan zich voorbijgaan.”

Peter van Dalen, Europarlementariër namens de ChristenUnie, noemt het op Twitter een ‘extreem diepe schande’ dat een meerderheid van het Parlement een debat weigerde: ‘Het gaat hier om Nigeria, waar christenen al lange tijd gedood worden vanwege hun geloof. Met de steniging van Yakubu als totaal dieptepunt. Als je zelfs daarover geen debat wil, wanneer dan nog wel?

Wat de hele zaak misschien nog wel het meest pijnlijk maakte, is dat Shagufta en Shafqat, twee Pakistaanse christenen die aan de doodstraf ontsnapten en daarna naar Europe vluchtten, op dezelfde dag waren uitgenodigd in het Europees Parlement om te spreken. Ze bedankten in hun toespraak mensen die hen geholpen hebben en riepen de EU op om ook andere slachtoffers van christenvervolging te helpen.

Gelyncht
De 25-jarige Deborah Samuel Yakubu werd in Sokoto door haar medestudenten opgejaagd, geslagen met stokken, geschopt en gestenigd omdat ze had gezegd dat ‘Jezus de grootste’ is. Haar medestudenten beschuldigden haar van godslastering. Ze staken haar bewusteloze lichaam in de brand en schreeuwden ‘Allahu Ahkbar’. Beelden van deze vreselijke lynchpartij werden op social media verspreid, waarna er twee verdachten werden opgepakt. Een woedende moslimmenigte ging vervolgens de straat om te protesteren tegen de arrestatie van de twee islamitische studenten. Daarbij waren opnieuw christenen het doelwit. Er werden kerken en winkels van christenen vernield en geplunderd.

CIP-redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespraken het nieuws over de vermoorde studente in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 28:10

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Inderdaad schandalig en diep triest dat het Europees Parlement de gewelddadige moord op de 25-jarige christelijke Deborah Samuel niet wil bespreken, laat staan veroordelen. Onze troost is dat God uiteindelijk recht zal verschaffen.
Vakanties
Hier adverteren?