EKD Berlijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 mei 2022 door Redactie

Evangelische Kerk van Duitsland spreekt zich uit tegen hulp bij zelfdoding

Het recht op hulp bij zelfdoding wordt opnieuw besproken door het Duitse parlement. De Evangelische Kerk van Duitsland (EKD) en de Duitse Diakonie (Diakonie Deutschland) spreken zich kritisch uit tegen het mogelijk legaliseren van hulp bij zelfdoding. "Het voorkomen van zelfdoding gaat voor alles", stelt Annette Kurschus, raadsvoorzitter van het gezamelijke bestuursorgaan van de twee christelijke instituten, in een officiële reactie volgens CNE News.

Volgens Kurschus moeten er maatregelen getroffen worden om de vraag naar hulp bij zelfdoding te doen afnemen. Een van de eerste stappen om dit te bereiken is volgens de christelijke leider het bestrijden van eenzaamheid. Voorzitter van de Duitse Diakonie, Ulrich Lilie, roept ertoe op dat therapie verplicht is voor suïcidale mensen en dat er meer hulp beschikbaar komt voor de mensen in hun omgeving.

De discussie komt voort uit een beslissing van het Federaal Grondwettelijk Hof (Bundesverfassungsgericht) in 2020. Zij stelden toen dat het wettelijke verbod op hulp bij zelfdoding uit 2015 in strijd is met de grondrechten van de mens op het bepalen van hun eigen levenseinde, inclusief het inschakelen van een derde partij om hen hierbij te assisteren. Doktoren zouden dan medicatie om zelfdoding zelf uit te voeren kunnen voorschrijven. Aanvoerders van het doorvoeren van de wetgeving zijn Renate Künast en Katja Keul van de Groene Partij (Die Grünen). Christelijke partijen zoals de CDU proberen de wet aan te scherpen om te voorkomen dat er misbruik van de nieuwe regelgeving wordt gemaakt of zelfdoding te makkelijk toegankelijk zou worden. Zo stelden zij dat therapie een vereiste is voor iemand hulp bij zelfdoding kan aanvragen.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.


Zelfmoord
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Vrouw van voorganger die zelfmoord pleegde plaatst hartverscheurende video op Instagram
- Weduwe voorganger spreekt zich uit na zelfdoding van haar man
- Jan-Kees geniet na verlies vrouw en dochter toch weer van het leven: "De banden van rouw en verdriet zijn verbroken"
- Hanneke Schaap: "Beweren dat God Zijn kinderen voor zelfmoord bewaart, is valse gerustheid"
Meer over Zelfmoord »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen