Priester in een orthodoxe kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2022 door Redactie

Niet eerder verlieten zoveel orthodoxe kerken het patriarchaat van Moskou

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft afgelopen weken een gevoelig verlies geleden. Niet eerder kozen zoveel kerken ervoor van het patriarchaat van Moskou naar het patriarchaat van Constantinopel over te stappen. Alleen afgelopen zondag waren dit er al 21, meldt CNE News.

De meeste van de kerken die zich besloten af te scheiden bevinden zich in West-Oekraïne. Zo zei de abt van de St. Michaelskathedraal in Kostopil, een kerk die niet langer deel uit wilde maken van de Russisch-Orthodoxe Kerk, dat "hij niet deel kon uitmaken van een genootschap waarvan de patriarch de Oekraïense natie niet als onafhankelijk beschouwt".

Ook drie kerken in de regio Sarny stapten over, volgens de website van het bisdom was "een overweldigende meerderheid" hier voor. Tweederde van een gemeente moet voor de afscheiding zijn, volgens officiële wetgeving. De vereisten werden dus ruimschoots gehaald door de St. Michaëlsparochie in Lyukhcha, de St. Georgeparochie in Kostiantynivka en de Heilige Voorbedegemeenschap van Sarny.

Sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne zouden maar liefst 239 gemeenten zich van het patriarchaat van Moskou hebben laten overschrijven naar het patriarchaat van Constantinopel.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Begrijpelijk en m.i. terecht dat zoveel kerken ervoor kiezen om van het patriarchaat van Moskou (dat naar de pijpen van Poetin danst en de leugens van deze dictator verdedigt) over te stappen naar het patriarchaat van Constantinopel.
Vakanties
Hier adverteren?