Bert-Jan Ruissen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2022 door Jeffrey Schipper

SGP-Europarlementariër waarschuwt na dood Palestijnse journalist voor voorbarige conclusies

De dood van Shireen Abu Akleh, de journaliste van Al Jazeera, houdt de gemoederen flink bezig. 'Wat een schok, wat een verdriet om zo een geliefde te verliezen', stelt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

Vorige week woensdag werd de Al Jazeera-journalist doodgeschoten. Israëlnieuws.nl wijst op twee mogelijkheden voor het geweervuur dat aan de dood van de journalist voorafging. De eerste mogelijkheid is dat er honderden kogels werden afgevuurd door Palestijnse schutters vanaf een aantal locaties waarbij de vrouw om het leven is gekomen. De tweede mogelijkheid is dat tijdens het vuurgevecht tussen de Palestijnse schutters en IDF-soldaten, een soldaat een paar kogels afvuurde. Mogelijk vuurde de Palestijnse schutter meerdere salvo's met geweervuur af op de IDF-soldaat, en het is mogelijk dat mevr. Abu Akleh, die van achteren dichtbij de Palestijnse schutter stond, werd geraakt door het vuur van de soldaat op de Palestijnse schutters.

Duizenden mensen waren vrijdag naar de Oude Stad in Jeruzalem gekomen om afscheid te nemen van Abu Akleh. Op beelden van Al Jazeera was te zien hoe de politie hard insloeg op de rouwstoet. Daardoor viel de kist van Abu Akleh bijna op de grond. Volgens Israël greep de politie in omdat honderden relschoppers de openbare orde verstoorden. Een journalist van Al Jazeera zei echter dat de Israëlische ordetroepen niet wilden dat rouwenden met de kist van Abu Akleh meeliepen en dat de Israëliërs daarom geweld gebruikten. Bij de BBC komen twee familieleden van Aqla aan het woord die de politie beschuldigen van excessief geweld.

Bert-Jan Ruissen: 'De grootste fout die we vandaag kunnen maken is om voorbarige conclusies te trekken. Ja, we zagen beelden en verklaringen. Maar de werkelijke toedracht moet uit nader onderzoek blijken. Dat geldt ook voor de confrontaties bij de begrafenis. Voor de hand liggend zou zijn een gezamenlijk onderzoek van Israëlische en Palestijnse autoriteiten, eventueel met inschakeling van buitenlandse experts.Hoe merkwaardig dat Palestijnse autoriteiten een dergelijk onderzoek afwijzen en hun conclusies al hebben getrokken.

Beelden van de confrontatie tonen een schotenwisseling tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnen in onoverzichtelijk stedelijk gebied. De risico’s voor onschuldige omstanders zijn in dit terrein groot. Dat laat onverlet dat het doden van journalisten tijdens hun werk, door wie dan ook, stellig veroordeeld dient te worden. Maar laat het beantwoorden van de schuldvraag over aan onafhankelijk onderzoek en niet aan emoties of vooringenomenheid.'

Lees ook het artikel 'Nieuwe onthullingen over de dood en begrafenis van Al Jazeera journaliste' van Christenen voor Israël.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Niet meewerken aan onderzoek maakt verdacht, bang voor de waarheid.