Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 mei 2022 door Redactie

Vrijgesproken christelijk echtpaar uit Pakistan in Europees Parlement

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft in het Europees Parlement een ontmoeting gehad met het christelijke Pakistaanse echtpaar Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel. De twee hebben jarenlang onterecht in een dodencel gezeten op beschuldiging van godslastering. Vorig jaar is het paar vrijgesproken, kort nadat het Europees Parlement een urgentieresolutie over deze kwestie van Van Dalen had aangenomen.

Van Dalen: “Het was hartverwarmend om een persoonlijke ontmoeting te mogen hebben met Shafgufta en Shafqat. Dit echtpaar was ten onrechte ter dood veroordeeld en het is dan ook een grote opluchting om ze nu in levende lijve te zien.” Ook hun advocaat Saif ul-Malook was bij de ontmoeting aanwezig.

Alhoewel dit een duidelijk lichtpuntje is, blijft de situatie in Pakistan zorgwekkend volgens Van Dalen: “Als gevolg van de blasfemiewetten worden onschuldige mensen in Pakistan vervolgd. Ook dit christelijke echtpaar was op valse gronden ter dood veroordeeld. Alhoewel het erop lijkt dat Pakistan nu stappen in de goede richting zet, is de toestand nog verre van optimaal. Er moet een verbod komen op de doodstraf vanwege godslastering en de blasfemiewetten moeten afgeschaft worden.”

Verschillende aanwezigen op de bijeenkomst – waaronder Jan-Dirk van Nifterik (Stichting HVC), Jean-Paul van de Walle (ADF International) en Joël Voordewind (voormalig Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie) – benadrukten dat de blasfemiewetgeving alleen aangepakt kan worden door samenwerking. Ze lieten weten dat de zaak van Shafgufta en Shafqat niet op zich zelf staat, maar dat er nog vele honderden onterecht vast zitten in Pakistan en andere landen, vanwege blasfemiewetgeving.

Op initiatief van Peter van Dalen nam het Europees Parlement vorig jaar een resolutie aan waarin het Parlement nagenoeg unaniem van de Europese Commissie een rapport eist, om de voorkeursbehandeling van Pakistan in handelsrelaties te herzien. Deze resolutie lijkt een katalysator te zijn geweest in het vrijlatingsproces van het Pakistaanse echtpaar.

CIP.nl sprak onlangs met het Pakistaanse echtpaar. Lees: Shagufta en Shafqat werden ter dood veroordeeld wegens godslastering: "We zijn niet boos op God".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen