rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 mei 2022 door Redactie

Voormalige voorganger De Deur Zwolle voor de rechter wegens ontucht: "Het ergste was het geestelijk misbruik en de manipulatie"

In de rechtbank in Zwolle is dinsdag een taakstraf, contactverbond en schadevergoeding van 9000 euro geëist tegen een voormalige voorganger van Evangelische gemeente De Deur. Evert V. wordt verdacht van ontucht met een vrouw die hij pastoraal begeleidde. Hij zou misbruik hebben gepleegd met een vrouwelijk gemeentelid waar hij pastorale zorg aan verleende.

De zaak kwam in 2015 aan het licht toen het Reformatorisch Dagblad erover publiceerde. Het slachtoffer namen samen met haar familie contact op met de krant. Op dat moment was de politie de zaak overigens ook al aan het onderzoeken. Hoewel de voormalige voorganger erkent dat er sprake is geweest van seksueel contact tussen hem en de vrouw, stelt hij dat dit met wederzijdse instemming was en dat het een gelijkwaardige relatie betrof. Hij stelde tegenover de rechter niet beseft te hebben dat hij haar pastor was en daardoor in een machtspositie verkeerde.

Evert V. begeleidde haar pastoraal omdat ze een buitenechtelijke relatie had. Normaal gesproken word je in dat geval uit de streng-evangelische kerk gezet, maar dat gebeurde in dit geval niet. In plaats daarvan raakten de twee bevriend en vonden er uiteindelijk seksuele handelingen plaats. De voormalige voorganger zegt zich schuldig te voelen omdat ze allebei ontrouw waren: “Dat is natuurlijk een zonde. Maar ik voelde me niet schuldig in mijn rol als voorganger, omdat ik haar nooit ergens toe gedwongen heb.”

Het slachtoffer heeft een heel andere lezing van de feiten en stelde in haar verklaring dat ze jarenlang door hem is gemanipuleerd en misbruikt. Ze vertelt daarin volgens De Stentor onder meer over een bizar incident. Ze kon geen kinderen krijgen en daarom zegende hij (met handoplegging) haar borsten zodat ze moedermelk zouden gaan produceren. Ook vertelde ze dat de seksuele handelingen niet het ergste waren: “Dat was het geestelijk misbruik en de manipulatie. Hoe kon ik zo dom zijn en ja zeggen tegen zijn gekke verzoeken? Omdat hij de leider was. Ik dacht: als ik mijn mond open doe kan de kerk van God niet verder groeien en gaan de mensen naar de hel.”

Hoewel de Evert V. de slachtofferverklaring als een verhaal vol leugens, staat volgens de officier van justitie vast dat er sprake is van ontucht en een ongelijkwaardige relatie, ook omdat hij al sinds haar negende levensjaar haar pastor is én er een leeftijdsverschil is van 28 jaar. Hij eiste 180 uur werkstraf, een contactverbod en een schadevergoeding van 9000 euro. De uitspraak van de rechter is over twee weken. 

Bekijk ook onderstaande video van het Reformatorisch Dagblad:

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Dus als je overspel pleegt zonder dat er sprake is van dwang, hoef je je niet schuldig te voelen?

Tja... vreemde mindset daar.