Cocky Drost
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 mei 2022 door Redactie

Relatiecoach Cocky Drost: “Ook christenen zijn seksuele wezens”

Een goed gesprek voeren met je kinderen over seksualiteit en relaties? Volgens een onderzoek van het Nederland Dagblad gebeurt dat niet of nauwelijks binnen christelijke gezinnen. 3 op de 4 jongeren zegt niet met hun ouders over seksualiteit te kunnen spreken. Volgens relatiecoach Cocky Drost is het juist van groot belang dat ouders gedurende de opvoeding al vroeg aandacht geven aan seksualiteit. Dat vertelt zij in een radio-uitzending van Groot Nieuws Radio.

Drost zegt deels geschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek dat het Nederlands Dagblad verrichte. “Ik spreek best wel wat jongeren en over het algemeen merk ik dat ze echt wel toegankelijk zijn in het praten over seks. Bang zijn ze er niet voor en het is ook niet dat ze zich beter voordoen dan dat ze zijn. Ik dacht wel: er zit een bepaalde onbegrip tussen de ene en andere generatie.”

Als Drost gevraagd wordt waarom het zo belangrijk is dat seksualiteit besproken wordt, antwoordt ze: "Na het ‘The Voice-tijdperk’, zo zeg ik dat wel eens, waar we nu in zitten, hebben we als maatschappij wel een ding geleerd: seks is iets heel kwetsbaars. Je kunt niet zeggen: ‘Ah joh, stel je niet aan. Vergeef en vergeet en door.’ Het heeft diepe impact. Ik zeg altijd, seks raakt aan je ziel. Het is zo belangrijk dat we er eerlijk over zijn met elkaar. Het is een feestje, maar het is ook belangrijk dat je kaders stelt en je weet dat het veel impact op je kan hebben.”

“Ik denk dat veel ouders het lastig vinden om zelf open te zijn over hoe zij seksualiteit beleven. Natuurlijk is het echt niet zo dat je al je bedgeheimen moet delen, kinderen zitten daar echt niet op te wachten. Maar als je als ouder heel lastig over seks praat en je plots seksuele voorlichting moet geven, dan is dat voor kinderen super ongemakkelijk. Die zullen dan iets hebben van: ‘Ik ga daarover maar niet met mijn ouders praten.'"

Het onderzoek van het Nederlands Dagblad richt zich in dit geval specifiek op christelijke gezinnen. 'Waarom zou er juist daar minder over seksualiteit gesproken worden?' klinkt de volgende vraag die aan Drost wordt voorgelegd. “Omdat er, zeker vanuit de seksuele revolutie uit de vorige eeuw, ergens een bepaald ongemak tussen christenen en seksualiteit is ontstaan. We hebben ons lang gekeerd tegen de vrije seksuele moraal, waardoor alles rondom seksualiteit ongemakkelijk is geworden in christelijk Nederland.”

“Ik merk dat christenen het liefst willen dat het seksueel altijd ‘goed’ gaat en er geen issues zijn. Maar de realiteit is dat christenen ook gewoon seksuele wezens zijn. Nog maar 10 procent van de christelijke jongeren geeft aan geen seks te willen hebben voor het huwelijk. En toch denken veel opvoeders dat veel van hun kinderen pas seks hebben nadat ze getrouwd zijn. Er bestaat een groot verschil tussen de realiteit en het beeld dat wij hebben van de realiteit.”

“Als het over seks gaat en christen zijn, gaat het vaak over de issue of seks wel of niet voor het huwelijk is toegestaan. We moeten veel duidelijker bespreken wat jouw waarden zijn als het gaat om seksualiteit en relaties. Ik leg mijn kinderen ook de vraag voor: ‘Weet je wat seks is?’ Iemand komt je lichaam binnen, weet je hoe ongelooflijk intiem dat is? Dat zeg ik niet om mijn kinderen te waarschuwen of te manipuleren, maar veel meer dat ze zelf zien hoe groot die waarde is.”

“We kunnen er ook niet omheen dat er op het gebied van seksualiteit de afgelopen 20 jaar ook enorm veel veranderd is in Nederland, ook onder christenen. Het is echt niet zo dat wij in een of andere afgesloten immune ruimte zitten. Ook christenen hebben elke dag te maken met seksuele prikkels. Als je dan alleen maar zegt: ‘Seks mag niet voor het huwelijk’, dan komen we er niet.”

Benieuwd naar de volledige uitzending? Deze is hieronder te luisteren.

 


Seks
- Zelfbevrediging als christen: goed of fout?
- Vrouwen uit refowereld bespreken openlijk hun seksleven
- 3 leugens die christenen geloven over seks
- Seks voor het huwelijk: dit vindt relatiecoach Cocky Drost ervan
- Waarom seks voor het huwelijk geen goed idee is
Meer over Seks »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen