Wiebe Strikwerda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 mei 2022 door Redactie

Terugkijken: Open Doors-medewerker over afschuwelijke dood Nigeriaanse christen

Vorige week kwam de Nigeriaanse Deborah Samuel in de Nigeriaanse stad Sokoto op brute wijze om het leven. Nadat zij in een WhatsApp-groep uitspraken deed over haar geloof in Jezus, werd de jonge christelijke student geslagen, gestenigd en zelfs in brand gestoken. Volgens Wiebe Strikwerda van de organisatie Open Doors staat dit brute geweld niet op zichzelf maar is het inmiddels een dagelijks verschijnsel. Dat vertelt hij in een uitzending van het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!.

“Waarom is die mevrouw vermoord?”, luidt de eerste vraag van presentator Riekelt Pasterkamp. “Deborah, student in Sokoto, zat in een WhatsApp-groep. Daar werden wat beelden en uitlatingen gedeeld die niets met de studie te maken hebben. Hier ging Deborah op in. Toen heeft ze woorden gebruikt die door sommige islamieten als godslasterlijk ervaren kunnen worden. Hier werd nogal agressief op gereageerd.”

Uit veiligheidsredenen werd Deborah vervolgens in een safehouse geplaatst, dat haar uiteindelijk geen bescherming zou bieden. “Ze is uit het safehouse gerukt. Deborah werd geslagen, gestenigd en in brand gestoken. Helaas heeft ze dat niet overleefd”, vertelt Strikwerda.

“Deborah wilde vooral duidelijk maken dat deze WhatsApp-groep bedoeld was voor het delen van studiemateriaal. Tussen de lijntjes door heeft ze ook nog wat over haar christelijk geloof en de profeet gezegd. Dit is door de andere medestudenten verkeerd geïnterpreteerd en uiteindelijk escaleerde het.”

Nigeriaanse bevolking
Op de vraag hoe de Nigeriaanse bevolking reageerde op het geweld, antwoordt Strikwerda: “Heel heftig, je ziet dat er heel veel spanning in het land heerst. Dat is al een tijdje gaande. De afgelopen drie maanden hebben we veel geweldsdelicten zien plaatsvinden. Door dit incident, neemt die spanning verder toe.”

“Je hebt een groep die oproept tot een rechtvaardig strafproces, waarbij de daders vervolgd worden. Maar er zijn ook gemeenschappen die deze daad als een heldendaad zien en geen harde sancties willen. Ze willen juist benadrukken dat wat Deborah deed, verkeerd was", zegt Strikwerda vervolgens.

"De geweldsdelicten zijn daar de orde van de dag"

50 procent van de Nigeriaanse bevolking zou christen zijn, zegt Pasterkamp. Hoe kan het geweld dan zo explosief toenemen? “Nigeria zou je als het ware in twee groepen kunnen verdelen. Het noordelijke gedeelte van het land is vooral islamitisch, terwijl we in het zuiden meer christenen vinden. In Sokoto is vijf procent van de gemeenschap christelijk. Hier zien we ook steeds nadrukkelijker de shariawetgeving toenemen, waardoor christenen steeds meer tweederangsburger worden. Ze worden ook ‘anders’ vervolgd en berecht. Geweldsdelicten zijn daar aan de orde van de dag, met als gevolg dat de spanning alsmaar stijgt.’”

Volgens Strikwerda is het vooral belangrijk dat wereldwijd kenbaar gemaakt wordt wat er in Nigeria gaande is. “Dat wat daar gebeurt, kan niet in het geheim gebeuren. Als Open Doors proberen we daar ook aan bij te dragen. We staan christenen in vervolgde situaties bij en voorzien hen van praktische hulp. Maar desondanks blijft het allerbelangrijkste dat zulke dingen geopenbaard worden en er rechtvaardige strafprocessen komen.”


Ook politieke druk zou volgens Strikwerda een middel zijn om het geweld in Nigeria jegens christenen terug te dringen. “Vorige week was ik op stap met een Algerijnse pastor, hij vertelde dat zijn kerk gesloten moest worden. Dat ging vrij snel en gebeurde aanvankelijk in het geheim. Maar op het moment dat dit verhaal bij de Britse en Franse overheid terechtkwam, werd het besluit ook weer vrij snel teruggedraaid.”

“De afgelopen drie maanden alleen al zijn er ruim 900 burgerslachtoffers gevallen. Met name de christelijke bevolkingsgroep is steeds het slachtoffer”

Leah Sharibu
Het verhaal van Deborah staat niet op zichzelf, merkt Pasterkamp op. Leah Sharibu, eveneens een jonge christelijke vrouw uit Nigeria, wordt al jaren vanwege haar geloof vastgehouden. “Zo`n vijf jaar geleden werd zij, samen met veel andere kinderen, door de groep Boko Haram ontvoerd. Ze vertelde haar dat als ze haar geloof moest afzweren, ze vrij zou komen. Dat deed ze niet. Ze zou gezegd hebben: ‘Hou me dan maar gevangen.’ Afgelopen zaterdag was ze jarig, ze zit nu inmiddels al vijf jaar in gevangenschap. De laatste keer dat we iets van haar vernomen, was oktober vorig jaar. We hopen dat ze het goed maakt.”

“Het is het beeld van hoe het gaat in Nigeria",vertelt Strikwerda. "Ontvoeringen komen op basis van twee redenen heel vaak voor. Aan de ene kant op basis van godsdienst en anderzijds is het een verdienmodel voor bepaalde groeperingen. Dit zet de alledaagse maatschappij enorm op spanning.”

“Of Leah ooit vrijkomt? Die hoop hebben we altijd. Zolang het tegengestelde niet bewezen is, zullen we hoop blijven houden en er tevens voor blijven bidden.”

Ranglijst christenvervolging
“De afgelopen drie maanden alleen al zijn er ruim 900 burgerslachtoffers gevallen”, schetst Strikwerda de gewelddadige situatie in Nigeria . “Daarvan kun je niet zeggen dat het allemaal burgers betreft die door christenvervolging om het leven gekomen zijn. Opvallend is wel dat met name de christelijke bevolkingsgroep steeds het slachtoffer is van dergelijke aanvallen.”

Elk jaar brengt Open Doors de Ranglijst Christenvervolging uit. Strikwerda vertelt dat het land inmiddels op de zevende plek staat. “Elke top-10 positionering is ontzettend hoog. Wat een opvallend gegeven is, is dat er in Nigeria net zoveel dodelijke slachtoffers zijn als in alle landen op de lijst samen.”

“Daarnaast, wat er in Nigeria gebeurt, slaat ook over op andere landen. In het jaar 2014 stonden er vrijwel geen buurlanden van Nigeria op de lijst, deze vinden we inmiddels tussen de plekken twintig en dertig terug.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Laten we de woordvoerder van DENK betreffende godsdienstvrijheid eens hierop bevragen.