Diederik van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 mei 2022 door Redactie

SGP hangt vlag uit: verlenging tijdelijke coronawet verworpen

De Eerste Kamer is tegen een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet. Dit betekent dat het kabinet nu geen wettelijke grondslag meer heeft om beperkende maatregelen af te kondigen, zoals het dragen van mondkapjes of het houden van afstand. Bij de SGP heerst naar aanleiding van dit nieuws een juichstemming: 'Goede zaak, ook omdat gespierde bevoegdheden werken als nicotine voor bestuurders. Overheidsmacht moet op z’n tijd weer gebreideld worden', stelt SGP-senator Diederik van Dijk via Twitter.

De oppositie ziet geen noodzaak meer tot de wet, nu het aantal coronabesmettingen niet hoog is. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

SGP'er Van Dijk tijdens zijn bijdrage: "Infectieziektebestrijding mag niet een soort uitruilen van grondrechten worden. Tijdelijke wetten moeten ook echt tijdelijk blijven. Zeker als ze bevoegdheden bevatten waarvan de Raad van State het 'potentieel ingrijpende karakter' benadrukt. De Twm mag niet als een soort zwaard van Damocles boven grondwettelijke rechten blijven hangen. De huidige situatie in Nederland en de onwaarschijnlijkheid van een significante verslechtering van de situatie is daarvoor echt onvoldoende. En we hebben met elkaar inmiddels voldoende ervaring opgedaan om, mocht het toch echt nodig blijken, in hoog tempo spoedwetgeving aan te nemen. De Twm blijven verlengen ‘voor het geval dat’ is verre van proportioneel en ongewenst. Op die manier kunnen we bezig blijven."

Herziening wet
De hele Eerste Kamer vindt overigens dat het kabinet veel eerder had moeten beginnen aan de herziening van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Via die wet moet structureel worden geregeld welke beperkende maatregelen het kabinet mag nemen bij een pandemie, zoals corona. Zorgminister Ernst Kuipers komt voor 1 september met een wijziging van de Wpg. Nu het gat is ontstaan, gaat Kuipers bekijken of hij de wet sneller kan indienen, zodat beide Kamers de wetswijziging sneller kunnen behandelen. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

O
En nu maar hopen dat de tijdelijkheid in de herziene wpg wel goed geregeld is...
Vakanties
Hier adverteren?