Johan Derksen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 mei 2022 door Jeffrey Schipper

Leestip na terugkeer Johan Derksen op tv: 3 ijzersterke columns over de cancelcultuur

Gisteravond vond de eerste uitzending van Vandaag Inside plaats sinds het programma van de buis is gegaan. Johan Derksen zei geen "sorry", maar benadrukte dat het niet zijn bedoeling is geweest om "mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld" te pijnigen.

Voorgeschiedenis
In de eerdere uitzending van het programma vertelde Derksen dat hij een halve eeuw eerder een beschonken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. In de uitzending noemde hij het zelf een "jeugdzonde". Later zwakte hij zijn verhaal af en zei hij dat er geen penetratie was geweest. Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp besloten na een aantal dagen van grote ophef te stoppen met het programma.

Ook christenen spraken zich uit tegen het programma. 'Het einde van Vandaag Inside. Het einde van Derksen op televisie. Over en uit met deze respectloze mannen. We accepteren het niet meer. Klaar. Naar huis. Wegwezen', stelde de onthutste Esther Kaper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Wijdemeren. Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sprak zich uit: 'Het lachen om Johan Derksen is me even vergaan. Bekent op TV een vorm van verkrachting en vergoelijkt dat, want jaren 60 en 70. ‘Toen waren we met z’n allen ook veel ruimdenkender. (..) Dan lachte je iemand uit als die er aangifte van deed.’ Bizar dit...'

3 CIP-columns
In de achterliggende periode verschenen op CIP.nl verschillende columns over Derksen-gate en de cancelcultuur. 'Ik ben blij met de ‘vertrutting’ van de cultuur. Dat we dit allemaal niet (meer?) normaal vinden', stelde kerkplanter en spreker Christian Tan. Volgens hem zou iedereen gecanceld moeten worden en niet alleen Derksen: 'Niemand van ons is zonder zonde. Niemand heeft het recht op TV te verschijnen en een mening te geven. (...) Johan je had gelijk: niemand is zonder zonde. Maar waar is je oprechte berouw? Kan je die laveloze dame zien door de ogen van God, haar Vader?' Lees: Johan Derksen gecanceld: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen?

Spreker en coach Arie de Rover liet in zijn column weten dat het volgens hem veel heilzamer is om als christen 'eerst in de spiegel te kijken dan in maximaal 180 tekens Derksen digitaal stenigen via Twitter'. 'Wie het lijden van Jezus serieus neemt en mag leren leven van genade zal Derksen niet zwaarder veroordelen dan zichzelf. Als vertegenwoordigers van de ‘cancelcultuur’ stonden de Farizeeën tegenover de overspelige vrouw. En toen kwam de Heere Jezus met een briljante reactie: ‘Wie van u zonder zonde is, laat die als eerste de steen op haar werpen.’' Lees: De digitale steniging van Johan Derksen: begrijpelijk of genadeloos?

Als VI-fan van het eerste uur, deed ook musicus en columnist Fred de Vries een duit in het zakje. 'Waarom etaleren wij zo graag ons selectieve verontwaardiging door ons digitale wijsvingertje omhoog te steken? Ik ben dan toch wel benieuwd naar de jeugdzondes van reaguurders. (...) Met het verdwijnen van Vandaag Inside, verdween tevens het laatste programma dat nu eens niet politiek correct was maar wel domweg eerlijk.' Lees: Is Johan Derksen martelaar van het vrije woord?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Als je VI of Derksen in het bijzonder niet te pruimen vindt, dan kijk je toch gewoon niet? En als hij echt over de schreef gaat, dan hebben we nog altijd het strafrecht. De hele cancelcultuur is niets anders dan terug naar de jaren 50, waar ook elke afwijkende mening binnen je eigen clubje niet mocht bestaan.