Van der Staaij tijdens partijdag SGP: "Abortus een mensenrecht noemen, is de wereld op z'n kop"

Nieuws16 mei 2022
partijdag SGP

"Wie zegt dat abortus een mensenrecht is, zet de wereld op zijn kop. De SGP zal zich luid en duidelijk blijven inzetten voor een betere bescherming van kwetsbaar ongeboren leven", aldus SGP-leider Kees van der Staaij afgelopen zaterdag tijdens de partijdag van de SGP in Nieuwegein. Hij reageert daarmee op recente Nederlandse wetten die abortus makkelijker maken en een ‘tegenbeweging’ in andere landen en onder jongeren die ook vraagtekens plaatsen bij de huidige abortuspraktijk.

Tijdens zijn rede stond Van der Staaij stil bij het overleden van twee mannenbroeders die veel voor de SGP hebben betekend. "Nadat in 2020 ons oud-Kamerlid Koos van den Berg is overleden, werden we vorig jaar opgeschrikt door het overlijden van Bas van der Vlies. Heel veel heeft hij in woelige tijden voor onze partij betekend. Lege plaatsen. Ongetwijfeld hebben velen van u hun eigen herinneringen en eigen verdriet rond dierbaren die weggevallen zijn. Wat is het Woord toch waar. 'Alle vlees is gras en al zijn goedertierenheid als een bloem des velds. Het gras verdort, de bloem valt af; maar het Woord onzes Gods bestaat in der eeuwigheid.' (Jes. 40)"

"Schaamteloos individualistisch worden zelfs de gevolgen voor eventuele kinderen zonder pardon opzij geschoven."

Geloofsvrijheid
De vrijheid van godsdienst was één van de kernelementen in de toespraak van Van der Staaij. "Geloofsvrijheid gaat over meer dan in kerken samen mogen komen. Het gaat ook om de vrijheid de Bijbelse boodschap te belijden en uit te dragen. Dat staat ook dichter bij huis onder druk. Het onbeschroomd uitkomen voor Bijbelse noties over huwelijk en seksualiteit wekt in seculier Nederland en Europa veel weerstand. Zelfs rechtszaken worden erover gevoerd. Een teken aan de wand.

Met spanning werd uitgezien naar het proces tegen de Finse parlementariër mevrouw Räsänen. En in ons eigen land volgden we met argusogen de afhandeling van de klacht tegen het niet-vervolgen van dominee A. Kort, predikant in Krimpen aan den IJssel. Gelukkig waren de uitspraken in beide zaken positief voor de geloofsvrijheid. Dat stemt tot dankbaarheid. Maar laten we goed beseffen dat de onderliggende strijd der geesten dóórgaat.

We zien dat ook terug in de zogenaamde zelfidentificatie. Dat gaat over een wetsvoorstel dat het nog makkelijker moet maken om een verandering geregistreerd te krijgen van man naar vrouw of andersom. Die wet maakt de eigen persoonlijke beleving tot de maat van alle dingen. Schaamteloos individualistisch worden zelfs de gevolgen voor eventuele kinderen zonder pardon opzij geschoven. Een initiatiefwet doet er nog een schepje bovenop: wie hierin niet meegaat en er pastoraal of therapeutisch kritische vragen bij stelt, wordt met gevangenisstraf bedreigd.

Nee, we zien er niet aan voorbij welke nood er kan zijn bij mensen die zich niet thuis voelen in hun lichaam. Maar we zullen wel met recht en reden onomwonden protest blijven aantekenen tegen het ondermijnen van de scheppingsorde waarin God in Zijn wijsheid mannen en vrouwen heeft geschapen.

"Wie zegt dat abortus een mensenrecht is, zet de wereld op zijn kop. De SGP zal zich luid en duidelijk blijven inzetten voor een betere bescherming van kwetsbaar ongeboren leven."

De wittebroodsweken van het begin dit jaar aangetreden kabinet Rutte-IV vervullen ons op medisch-ethisch gebied met grote zorg. Een week na het aantreden was het al gelijk raak. Een D66-wet om de vijf dagen bedenktijd bij abortus te schrappen, kreeg een ruime meerderheid. Kort daarna werd er ook een wet aangenomen die het makkelijker maakt om aan een abortuspil te komen. Ook al gaat het om initiatiefvoorstellen, het kabinet is als medewetgever voluit medeverantwoordelijk, al was het maar omdat die wetten in de eindfase officieel door het kabinet moeten worden ondertekend.

Je zou er moedeloos van worden. Toch zijn er niet alleen donkere wolken zichtbaar. Sterker nog: in ‘progressieve’ kringen maakt men zich in toenemende mate zorgen. In andere landen zie je een tegenbeweging opkomen. Ook hier zie je dat jongeren onbevangener naar dit onderwerp kijken en vraagtekens plaatsen bij de abortuspraktijk van nu. Wat zou het mooi zijn als we later zouden kunnen zeggen dat de verruimingen van nu een laatste fanatieke stuiptrekking was van een doorgedraaid autonomie-denken.

Wie zegt dat abortus een mensenrecht is, zet de wereld op zijn kop. De SGP zal zich luid en duidelijk blijven inzetten voor een betere bescherming van kwetsbaar ongeboren leven. Dat doen we vanuit de vaste overtuiging dat het gaat om door God gegeven kostbaar leven. Dat moeten we beschermen en koesteren. Natuurlijk moeten we vrouwen in nood met raad en daad terzijde staan, maar we mogen onze ogen er niet voor sluiten dat het bij abortus altijd gaat om twee levens, dat van een moeder en van een ongeboren kind."

Oorlog Oekraïne
Ook de Russische invasie in Oekraïne bleef niet onopgemerkt. Van der Staaij: "De oorlog brengt tegelijkertijd glashelder aan het licht dat de SGP een punt had toen wij steeds weer aandrongen op het versterken van onze krijgsmacht. Het komt er nu op aan het ijzer te smeden als het heet is. (...) In het licht van zowel de verschrikkelijke oorlog tegen Oekraïne als in het licht van onze Nederlandse geschiedenis beseffen we weer eens temeer dat vrijheid nooit “normaal” is. Dat er steeds weer strijd voor geleverd moet worden en de dreiging van onderdrukking op de loer ligt.

Soms is dat een zichtbare strijd, waar alle schijnwerpers op staan. Maar soms vindt de onderdrukking meer verborgen plaats. Bijvoorbeeld door de eigen overheid. Heel veel vervolgde christenen wereldwijd kunnen er over meespreken. Buitengewoon waardevol was het daarom dat onze Bert-Jan Ruissen in het Europees Parlement onlangs een bijeenkomst belegde over vervolgde christenen in Noord-Korea. Het tegengaan van de tirannie van christenvervolging blijft voor de SGP een speerpunt."

Kritisch tegengeluid
Volgens de partijleider is en blijft het hard nodig dat het kabinet kritisch wordt gevolgd door de SGP. "Onder crisisdruk dreigt alles vloeibaar te worden, dat is de les die we geleerd hebben. We zagen het in de coronatijd. De vaccinatiedrang werd scherper. Zelfs een vaccinatieplicht werd bespreekbaar gemaakt. De grens van de gewetensvrijheid moet scherp bewaakt worden. Daarom zeggen wij ‘nee’ tegen vaccinatiedrang en –dwang. Daarom waren wij blij met de meerderheid voor onze motie om de omstreden 2G-wet in te trekken."

100 jaar SGP
Uiteraard stond Van der Staaij ook stil bij een bijzonder jubileum dat zijn partij dit jaar viert. De SGP bestaat dit jaar exact honderd jaar. Tegelijkertijd is de fractievoorzitter realistisch: "Ook onze partij is als gras. Ook wij zijn allen zondaren, mensen met schuld en tekort. Maar één ding staat vast en daar mogen we ons steeds weer op verlaten, van generatie tot generatie. Zijn Woord blijft bestaan. De goedertierenheid van de Heere is van eeuwigheid tot eeuwigheid over degenen die Hem vrezen. Hun geeft Hij moed en krachten, die hopend op Hém wachten."

Bekijk de aftermovie van de SGP-partijdag en lees hier de volledige partijrede van Kees van der Staaij:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je dan nog overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersver

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst