Wim Berkelaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 mei 2022 door Redactie

Hoe behoudend gereformeerd woke werd: "Jezus werd een antikernwapen-pacifist"

Telegraaf-verslaggever Wierd Duk sprak uitgebreid met historicus Wim Berkelaar en politicoloog en historicus Jan-Jaap van den Berg. Daarbij kwam de rol van het christendom in de ontwikkeling van ‘Nederland gidsland’ uitgebreid ter sprake. “Jezus werd een soort antikernwapen-pacifist.”, aldus Berkelaar

Beiden historici droegen bij aan de nieuwe bundel: ‘De linkse kerk: hoe calvinistisch Nederland steeds dezelfde afslag neemt’. Daarbij gaat het vooral om orthodox-gereformeerden, volgelingen van Abraham Kuyper die aanvankelijk behoorlijk behoudend waren. Maar dat veranderde in de jaren 60, zo vertelt Berkelaar: “Dan gaan ze meehelpen om de wereld te verbeteren. Dan wordt Jezus een soort antikernwapen-pacifist. Tegenwoordig dienen activistische gereformeerden mee op de woke-golf.”

Van den Berg sluit aan: “In de jaren 60 was het ontwikkelingssamenwerking, daarna de atoombom, nu zijn het de vluchtelingkinderen van Moria: allemaal morele totems voor christelijk-protestants Nederland. Hoe meer je je daarvoor inzet, hoe meer je deugt. Terwijl ze zoveel meer zouden kunnen doen aan sociaal-christelijke politiek. De bagage-afhandelaars die op Schiphol worden uitgebuit, dát zou door CU en CDA moeten worden opgepakt.”

Waar Kuyper nog uitging van een gebroken wereld, ziet Berkelaar dat bij linkse gereformeerden niet meer terug: “Wat ik fascinerend vind, is dat linkse gereformeerden, mede aangetrokken dor wereldse verlokkingen als aanzien en status, gingen geloven dat zij de wereld kunnen verbeteren. Dat getuigt van een zekere hoogmoed. Maar in het christendom zit natuurlijk ook de opdracht: help de verworpenen der aarde.”

lees het hele artikel in De Telegraaf

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Woke cultuur gevaarlijk en verleidelijk, andersdenkende denken vanuit een dogma en dogma's behoren niet in die woke cultuur en vraag me dan ook af als je een leefwijze aanneemt zou dat dan ook geen dogma zijn.