Ter Apel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2022 door Redactie

CU-Kamerlid ziet 'schrijnende beelden': Asielzoekers Ter Apel moeten buiten slapen

‘Schrijnende beelden’, zo omschreef ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder de situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Door de grote drukte was er geen plek meer en moesten tientallen asielzoekers buiten het hek op het grasveld voor het asielzoekerscentrum slapen. Inmiddels heeft het Rode Kruis grote tenten neergezet.

Martijn, een journalist die zich gespecialiseerd is in asielzaken, deelde een dinsdagavond een foto op Twitter waarop te zien is dat tientallen asielzoekers in slaapzakken op het grasveld liggen. Don Ceder, Kamerlid namens de ChristenUnie, reageerde daar woensdagochtend op. ‘Wat een schrijnende beelden. Dit is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat we op deze manier mensen die van oorlog en conflict vluchten zo in Nederland verwelkomen. We kunnen en moeten beter. Ik ga me inzetten om te voorkomen dat dit zich vanavond herhaalt.’ Overigens hebben de meesten uiteindelijk niet in de buitenlucht overnacht, maar in de wachtruimtes van het centrum.

Of het door de inzet van Ceder komt, is niet bekend, maar nog dezelfde dag kwam er hulp. Het Rode Kruis besloot tenten op te zetten bij het asielzoekerscentrum waarin de mensen konden worden opgevangen. Daarnaast maakte de organisatie ook bekend noodopvanglocaties elders in het land beschikbaar te stellen en mensen erheen te willen brengen. Daarbij worden ze bijgestaan door VluchtelingenWerk en UNICEF. Dat is wellicht maar goed ook, want in Ter Apel geven ze aan dat het probleem in ieder geval nog een week aanhoudt.

Don Ceder trok eerder op NPO Radio 1 al aan de bel over de situatie in Ter Apel. Die is volgens hem te wijten aan eerdere politieke keuzes. De oplossing ligt volgens hem ook voor de hand: “Je moet kijken of je naar een tweede, derde of vierde aanmeldcentrum moet gaan.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Schrijnend inderdaad. Maar er worden al zoveel mensen opgevangen in dit land. In mijn beleving te veel. Ons dichtbevolkte landje is vol. Te vol. De spankracht van regering, gemeenten en bevolking is een keertje op. Meer aanmeldcentra maken de boel alleen nog maar erger.
Vakanties
Hier adverteren?