Johan Schep
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 mei 2022 door Redactie

Johan Schep: “Ook ik werd uit het religieuze systeem gegooid”

“Als jonge gelovige heb ik het zo vaak gezegd: eens was ik blind en nu mag ik zien”, zegt evangelist Johan Schep in een inspirerende Youtube-video van Bijbelcursussen Nederland. Dit keer staat Schep stil bij de ontmoeting die de Heere Jezus had met de blinde man uit Johannes 9 die later ziende werd. Dit tot afgrijzen van de farizeeërs, want Jezus verrichte dit wonder op de sabbat. De inmiddels genezen man zou later uit de synagoge gegooid worden.

“De blindgeboren man was eigenlijk een theologisch probleem. Bent u wel eens het middelpunt geweest van een theologisch probleem?”, begint Schep zijn bijdrage. “De discipelen spraken over hem. Als je blind bent, ontwikkel je een goed gehoor. Wat hoorde hij? Hij hoorde de mensen over hem spreken. Die mensen vroegen zich af hoe het kwam dat de man blind geboren was. Heeft hij soms gezondigd of waren het zijn ouders? Hoe pijnlijk is het soms niet dat je als een theologisch probleem beschouwd wordt. Door de discussies van anderen groeit de pijn en het onbegrip in je hart alsmaar verder.”

“Jezus spreekt vervolgens tegen zijn discipelen: ‘Hij is het niet en ook zijn ouders niet. We zijn allen in zonde geboren’. Christus zegt: ‘Deze man is blind geboren, opdat de werken van God geopenbaard zouden worden.’ Dan richt Hij zich tot deze man. Jezus spuugt op de aarde, hij gebruikt het stof van de aarde en maakt modder. Hij smeert die modder op de blinde ogen van de man en zegt: ‘Ga naar Siloam’ Siloam is een vijver in Jeruzalem. Al tastend langs de muren gaat hij naar Siloam. Zijn ogen die niet zien, waren wel geïrriteerd door de modder. Soms irriteert Jezus ons, zodat we in beweging komen.”

“De irritatie van zijn ogen bracht hem in beweging”, zegt Schep. “Hij had Jezus nooit gezien, maar gehoorzaamde Hem wel. Eenmaal aangekomen in Siloam waste hij zijn gezicht en ogen. Toen gebeurde het grote wonder: hij kreeg een ‘nieuw’ gezicht. Men zegt wel eens: ‘De ogen zijn de spiegel van het hart’ Ogen die niet gezien hebben, gaan opeens zien. Het is dezelfde man maar toch ook een nieuwe man.”

“In de periode daarna ontstaan er allerlei discussies”, vertelt Schep. “Discussies met de buren: ‘Is hij het echt of lijkt hij op die genezen man?’ Discussies met de farizeeën, want het wonder was weer op de sabbat gebeurd. Zijn ouders worden erbij gehaald en zij zeggen tegen hen: ‘Is uw zoon blind geboren?’ Zij zijn er op uit om het wonder van Jezus in diskrediet te brengen. Zijn ouders reageren: ‘Ja, onze zoon is blind geboren, maar vraag het hem zelf maar.’ Weet je waarom die ouders dat zeggen? Omdat ze bang zijn. Ze waren bang dat als ze zouden zeggen dat de Heere Jezus hun zoon genezen had, zij uit de synagoge gegooid zouden worden.”

“Ze schoven de verantwoording naar de zoon toe. Ach, die zoon werd steeds vrijmoediger. Hoe kan je ook zwijgen als er wonder met je gebeurd is? Als jong gelovige heb ik het zo vaak gezegd: ‘Eens was ik blind en nu mag ik zien.’ Ik heb een wedergeboorte uit de hemel ervaren. De Heere Jezus die voor mij gestorven is, is in mijn hart komen wonen. Hoe kan je daar stil over blijven?”

“Zo was het ook met die blinde man. Iedere vraag die hem gesteld werd, beantwoordde hij vrijmoedig. En dat terwijl de farizeeërs steeds bozer werden. Uiteindelijk gooien ze hem zelfs uit de synagoge. Dat is toch wat? Hij werd uit het religieuze systeem geworpen. Ik ken dat, ik weet wat het is om uit een systeem gegooid te worden. Maar we mogen wandelen met de opperherder en hij brengt ons veilig thuis.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Uiteindelijk is het alleen maar een zegen uit het religieuze systeem gegooid te worden. Ik kom nog steeds in de spreekwoordelijke synagoge, maar enkel omdat ik daar God ontmoet. Niet omdat ik moet voldoen aan welke regel of denkwijze dan ook.