christenen Uganda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2022 door Patrick Goede

Twee christenen in Oeganda omgekomen door in brand gestoken kerk

Twee oudsten van een christelijke gemeente in Oeganda zijn om het leven gekomen toen naar verluidt drie moslims de kerk in brand staken. Er was een speciale gebedsnacht georganiseerd, gelukkig waren de meeste kerkleden al vertrokken toen er om 4 uur 's nachts brand werd gesticht, vertelt pastor George Kato aan Morning Star News.

"Het vuur beschadigde de constructie van de kerk dusdanig dat het gebouw instortte. Ik kon met een paar andere kerkleden ontsnappen. Twee ouderlingen kwamen helaas in de vlammenzee om. Vanwege het vuur zijn ze nu onherkenbaar", aldus pastor Kato.

Toen hij naar buiten kwam zag hij een aantal jerrycans staan. "Ik schreeuwde luid toen ik naar buitenkwam. Toen zag ik een drie moslims in gewaden wegrennen, ik kon ze niet identificeren." 

Volgens de voorganger hebben fundamentalistische moslims hem meermaals gevraagd om de kerk te verplaatsen omdat er volgens hen te luid aanbeden en gebeden werd. De politie arriveerde snel toen pastor Kato het noodnummer belde maar de kerk ging toch in vlammen op. Eén van de verkoolde lichamen kon geïdentificeerd worden als het lichaam van de 70-jarige Jonathan Kalyecheru.

Bisschop
In het oosten van het land werd eind april een bisschop aangevallen nadat hij gesproken had tijdens een bijeenkomst met moslims. Hij ging tijdens de bijeenkomst in gesprek met hen. Vervolgens kwamen elf moslims tot bekering. Toen hij vertrok werd al voor zijn leven gevreesd en daarom besloten twee anderen hem te escorteren op hun motors. Toch werd de bisschop aangevallen en met een mes in zijn hoofd gestoken.

De meegereisde mannen sloegen alarm en de bisschop kon net op tijd naar het ziekenhuis gebracht worden waar Amon Sadiiki nu ligt. "De situatie van de bisschop is stabiel, maar hij zal nog twee weken in het ziekenhuis moeten blijven vanwege de steekwond aan zijn hoofd", laat een contactpersoon van de bisschop aan Morning Star News weten.

Oeganda is een land met vrijheid van religie. Ook is het niet verboden om andersgelovigen aan te moedigen om zich tot het christendom te bekeren. In het oosten van het land leven de meeste moslims, die in totaal niet meer dan twaalf procent van de bevolking vertegenwoordigen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?