Turkije christen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 mei 2022 door Redactie

Protestantse kerken Turkije maken zich zorgen over toenemende druk op christenen

Protestantse kerken in Turkije maken zich zorgen over buitenlandse kerkelijk werkers die actief zijn voor een kerk en druk ondervinden van de Turkse overheid. Ook mogen de gemeenten vaak niet in hun eigen kerken samenkomen, omdat er geen vergunning verstrekt wordt, tekent Evangelical Focus op uit een rapport van de Turkse Associatie van Protestantse Kerken.

Uit het rapport blijkt dat kerken in Turkije te maken hebben met verschillende obstakels om hun geloof uit te kunnen leven. Zo blijkt dat slechts 15 van de 120 kerken in hun eigen kerkgebouw samenkomt. Andere keren komen samen in gehuurde gebouwen of bij mensen thuis. Er wordt geen legale status aan het gebouw als gebedshuis toegekend en het duurt lang als deze wel verstrekt wordt.

Ook de druk op christenen die zich inzetten voor een kerk is hoog, stellen de kerken. “Sommige protestantse gemeenten die een buitenlandse kerkelijk werker in dienst hadden, ervaarden moeilijkheden omdat deze verplicht was het land te verlaten of omdat hun visum geweigerd werd. Dat begon in 2019 en vond in 2021 nog steeds plaats.

Maar liefst 78 zaken zijn bij de associatie bekend, waarbij de buitenlandse kerkelijk werker uitgezet werd, niet het land in mocht of moeilijkheden had om het visum te verlengen. Zij en hun familie moesten het land verlaten.

Een positief punt meldde het rapport ook: christenen zijn in 2021 niet op basis van hun geloof fysiek aangevallen. Wel zag men een toename als het gaat om mensen die haat zaaien, wat met name op sociale media gericht was op protestantse christenen. “Er is een waarneembare toename in de haatzaaiende berichten, vooral geschreven, maar ook verbaal. Het gaat om berichten waarin beledigingen en heiligschennis normaal zijn en gericht worden op officiële kerkaccounts, kerkleiders, en in het algemeen op christenen.

Ook krijgen kerkleden aanbiedingen van de geheime dienst om informant te worden en informatie door te spelen over de kerk. Dit gebeurt door agenten die dreigementen gebruiken, beloften maken, voordelen en geld in het vooruitzicht stellen om informatie los te krijgen. Hiervan zijn acht zaken bekend, volgens het rapport.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?