Stronglife
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 mei 2022 door Redactie

Video: Hoe ga je als christen om met het lijden in de wereld?

“Op TV en in de media zien we de beelden van superdunne kinderen met vliegen op hun lichaam, landen die door oorlog verscheurd zijn en jonge mensen die veel te vroeg overleden zijn aan nare ziektes”, vertelt Jeroen voor ’t Hekke in een nieuwe YouTube-video van Stichting Stronglife. Hoe ga je als christen om met het lijden dat we zien in de wereld? En lijkt het God wel te interesseren dat er zoveel onrecht op deze aarde plaatsvindt? Dat en meer staat centraal in deze boeiende video.

“Toen God de wereld schiep, had Hij het perfecte plaatje voor ogen. De mensen leven in verbondenheid met God en er was geen pijn en verdriet. Maar helaas bleef dat niet zo. God had de mens de vrije keuze gegeven tussen goed en kwaad en je weet waarschijnlijk wel hoe dit afliep. Adam en Eva kozen ervoor om ongehoorzaam te zijn aan God en daarmee kwam met de zonde ook het lijden in de wereld”, vertelt Jeroen.

“Doordat wij soms tegen de regels van God ingaan, doen we andere mensen pijn en veroorzaken we als mensheid ellende in de wereld. Dat heeft bijvoorbeeld als gevolg dat een deel van de mensen in armoede leven, werken als slaven en mensen mishandeld of zelfs vermoord worden. Dingen die hartstikke fout zijn en je serieus kunnen doen afvragen of het wel zo'n goed idee was van God om de mens keuzevrijheid te geven.”

“Maar niet elk lijden is het directe gevolg van verkeerde keuzes van mensen. Daarbij kan ik je het voorbeeld van armoede geven. De belangrijkste reden daarvoor is dat wij als mensen niet alles eerlijk met elkaar willen delen. Waarom een kindje van twee jaar kanker krijgt is niet te begrijpen of die tieners die dagelijks worstelen met gevoelens van depressie. Die hebben daar toch zelf niet voor gekozen?”

"Het voelt ontzettend wreed, verdrietig en oneerlijk”, vervolgt Jeroen zijn verhaal. “Het kan je doen afvragen waarom God dit toestaat. En dit is net als de vraag of keuzevrijheid voor de mens wel zo'n goed idee was, een hele begrijpelijke vraag want ik denk dat we daar allemaal wel eens mee worstelen.”

“Er zijn natuurlijk wel antwoorden op deze vragen te geven, want zonder de keuze tussen goed en kwaad is er ook geen vrijheid. Zonder vrije wil zijn we net robots en stelt onze liefde voor God en elkaar niet zoveel voor. Ziekte en dood zijn het gevolg van de gebroken wereld waarin we leven. Dat is allemaal wel waar, maar het neemt niet weg dat er nog veel waarom vragen kunnen overblijven. Met die vragen kunnen we flink worstelen met God. Maar de realiteit is dat we niet altijd antwoorden op onze vragen krijgen."

“Betekent dit dan dat het lijden van de wereld God niets interesseert? Ik geloof van niet, want God weet zelf hoe het is. Jezus, Gods Zoon, bleef het lijden tijdens Zijn tijd op aarde niet bespaard. Hij werd verraden, gemarteld en gedood aan een kruis. Hij maakte het bang en leed ontzettend veel pijn. Hij weet precies wat wij doormaken, omdat Hij het zelf ook ervaren heeft.”

Benieuwd naar de volledige video? Die is hieronder te zien!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Staat er niet dat satan rondgaat als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij kan verslinden? (zie 1 Petr. 5:8).Ál het lijden wordt (direct of indirect) veroorzaakt door satan en zijn demonen, die alleen maar de schepping en de mensheid willen ontwrichten.Daarom zien ook wij reikhalzend uit naar het openbaar worden van de zonen van God, die net als Jezus, vol ontferming zieken en gebonden mensen zullen genezen en bevrijden.