Article 18
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2022 door Open Doors

Bekeerde Iraanse moslima's krijgen twee jaar celstraf

Twee Iraanse moslima’s die christen zijn geworden op de dag voor Pasen zijn begonnen aan een gevangenisstraf van 2 jaar. Een van hen was kortgeleden getrouwd. Beide bekeerlingen worden beschuldigd van ‘handelingen in strijd met de nationale veiligheid’.

Fariba Dalir zit gevangen in de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran, terwijl Sakine (Mehri) Behjati haar straf moet uitzitten in de Lakan-gevangenis in de noordelijke stad Rasht.

Leiding kerk
Fariba Dalir werd in juli 2021 samen met Soroush – toen nog haar verloofde – en vier andere bekeerlingen in Teheran gearresteerd. Fariba, haar verloofde en twee anderen werden in december veroordeeld tot gevangenisstraffen. Een 17-jarig meisje uit de groep werd vrijgelaten na tien dagen eenzame opsluiting en ondervragingen in een detentiecentrum van de Revolutionaire Garde. De zesde persoon wordt niet genoemd in het vonnis en zijn situatie is op dit moment onbekend.

Opvallend is dat alleen Dalir voor twee jaar in de gevangenis terechtkomt vanwege ‘handelingen in strijd met de nationale veiligheid door het oprichten en leiden van een evangelische christelijke kerk’. De andere drie kregen 10 maanden gevangenisstraf voor het lidmaatschap van een huiskerk. Omdat ze al in hechtenis hadden gezeten, kregen ze de optie om in plaats van gevangenschap elk een boete van 5 miljoen tomans (ongeveer €200,-) te betalen.

Onder hen is Dalir’s echtgenoot Soroush. Zij trouwden toen zij op hun veroordeling wachtten en zullen nu twee jaar gescheiden zijn.

Onvoorspelbaarheid justitie
Mehri Behjati werd met drie anderen in februari 2020 gearresteerd op beschuldiging van lidmaatschap van een huiskerk in Rasht. Zij werden in mei 2020 formeel in staat van beschuldiging gesteld en drie maanden later veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar wegens ‘handelingen in strijd met de nationale veiligheid’ en ‘verspreiding van het zionistische christendom’. Behjati werd veroordeeld tot twee jaar. Haar beroep is door het Iraanse Hooggerechtshof verworpen.

Terwijl één van de veroordeelden eerder dit jaar aan zijn gevangenisstraf is begonnen, mocht Behjati het Iraanse Nieuwjaar (eind maart) met haar familie doorbrengen voordat zij zich op 16 april in de gevangenis meldde. De twee anderen wachten nog af wanneer hun straf gaat beginnen.

De zaken tegen beide vrouwen en de andere christenen laten zien hoe onvoorspelbaar justitie in Iran is. In februari sprak een hof van beroep negen christelijke bekeerlingen en leden van een huiskerk vrij die op grond van vergelijkbare beschuldigingen in de gevangenis waren gezet, omdat zij ‘onvoldoende bewijs’ hadden gevonden voor de aanklacht.

Iran staat op de 9e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Religieuze minderheden zoals christenen en Baha’i hebben te maken met uitsluiting en vervolging.

Bron en foto: Article 18

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen