Ruben Hadders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2022 door Redactie

Ruben Hadders bouwt werk Bijbelse Cultuur Stichting verder uit

De Bijbelse Cultuur Stichting in Andijk, een organisatie die aandacht vraagt voor de Midden-Oosterse context en symboliek van de Bijbel, groeit snel. De 35-jarige medeoprichter Ruben Hadders uit Woudenberg gaat nu als directeur het werk verder uitbouwen.

De christelijke stichting geniet vooral bekendheid vanwege haar verzameling Bijbelse Voorwerpen. Deze antropologische collectie, die uniek is in Europa, bevat meer dan 550 gebruiksvoorwerpen die in de Bijbel beschreven staan. Van oude landbouwgereedschappen en muziekinstrumenten tot religieuze voorwerpen, huisraad en wapens. Voorwerpen die spreker en theoloog Jaap Bönker door de jaren heen verzamelde tijdens zijn reizen door het Midden-Oosten. Hij was samen met Ruben Hadders een van de initiatiefnemers van de Bijbelse Cultuur Stichting, eind 2014. “In de westerse theologie is weinig aandacht voor de rol van symboliek”, legt Hadders uit. “Theologie is daardoor vooral een zaak van het verstand geworden, terwijl beelden en symbolen meer het hart aanspreken. De oude Israëlieten waren beelddenkers, geen logici. Ook in deze tijd zijn de meeste mensen in de wereld beelddenkers.”

Het verklaart volgens de iniatiefnemers de belangstelling voor het werk van de Bijbelse Cultuur Stichting. Vooral sinds dit voorjaar gaat het hard. Toen presenteerde de stichting de nieuwe (reizende) tentoonstelling Typisch Israël bij Christenen voor Israël in Nijkerk én toonde het de nieuwste blikvanger in de collectie: de efod, de kleding van de Hebreeuwse hogepriester. In coronatijd zorgvuldig nagemaakt door Anneke Hessels uit Woudenberg, die hiermee van het najaar kerken en vrouwenverenigingen gaat bezoeken. Ook voor volgend jaar zijn de plannen al klaar. Dan wil de stichting kerken gaan veranderen in ‘virtueel planetarium’ en theatercolleges verzorgen over de bijbelse betekenis van de sterren. Onder de titel Story in the Stars verschijnen dan ook een boek en dvd.

De stichting mag dan klein zijn, aan ambitie ontbreekt het niet. Bijna wekelijks komen er nieuwe aanvragen binnen voor een lezing of tentoonstelling. Steeds vaker ook van openbare bibliotheken en culturele instellingen, vertelt Hadders. “We richten ons heel bewust op gelovigen én niet-gelovigen. We willen iedereen die daarin geïnteresseerd is, laten zien hoe de wijsheid van toén van waarde kan zijn voor het leven nú. De manier waarop wij dat doen spreekt veel mensen aan.”

De groeiende belangstelling is echter ook een uitdaging voor de nog jonge stichting. “Lange tijd was er niet veel nodig en betaalden we de kosten veelal uit eigen zak”, legt Hadders uit. “Maar nu de stichting zo snel groeit, is het belangrijk hier meer tijd en geld in te investeren.” Vanaf 1 juni gaat hij daarom één tot anderhalve dag per week voor de stichting aan de slag als directeur. Onbezoldigd, naast zijn werk als communicatiemedewerker voor de christelijke ontwikkelingsorganisatie SeeYou. Om verder vorm te geven aan de stichting en vooral ook de fondsenwerving. Want geld is nodig, maar Hadders vertrouwt erop dat die financiële steun er komt. “Juist in deze tijd, waarin de meeste Nederlanders niet in God geloven, is het heel waardevol als je mensen weet te bereiken met het verhaal van de Bijbel. Ook in de kerk krijgen we vaak reacties dat mensen het heel inspirerend vinden wat wij over de bijbelse cultuur vertellen. Dat is de basis waar we nu verder op gaan bouwen.”

Lees hier meer over het werk van Bijbelse Cultuur Stichting

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen