Nina Belyaveva
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 mei 2022 door Redactie

Russen stellen onderzoek in naar christelijke politica: "Autoriteit van Christus is hoger dan die van de president"

De Russische politica en christen Nina Belyaveva kan een onderzoek tegemoet zien nu ze in een districtsraad zich heeft uitgesproken tegen de oorlog en het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill. "Een christen is niet iemand die een kruis draagt, maar iemand die Christus volgt en voor wie de autoriteit van het Woord van God hoger is dan die van de president."

De lokale politica werd in de districtsraad ter verantwoording geroepen door een politicus die eerdere sociale media-posts van Belyaveva aan de kaak stelde, waarin ze de oorlog veroordeelde. "Toen de vraag werd voorgelezen, bedacht ik wat ik moest doen. Moest ik mijn positie duidelijk maken of weigeren te reageren? Ik besloot dat dat het een schande zou zijn als ik niet van de mogelijkheid gebruik zou maken om luid en duidelijk te zeggen waarom ik tegen de oorlog ben. Waarom ik vind dat het een criminele daad is en ik pleit voor de terugtrekking van onze troepen", zegt Belyaveva tegen de Moscow Times.

Haar christen-zijn was belangrijk in dit besluit: "Voor een christen staat het gezag van Christus boven de mening van de patriarch. En als iemand Christus voor iemand anders inwisselt, kan hij geen christen zijn. Dat is mijn positie."

Al toen de Russiche overheid het onderzoek opende, bleek Belyaveva het land ontvlucht te zijn. Wel wordt ze inmiddels door de Russische autoriteiten gezocht en riskeert ze een boete en jaren in de gevangenis. "

Belyaveva is niet rouwig om haar acties: "Het is waar dat toen ik Rusland verliet, mijn alledaagse leven minder comfortabel zou worden. Maar dat kan niet waardevoller zijn dan dat van iemand anders. Wat kan kostbaarder zijn dan de levens en gezondheid van de mensen die nu sterven in Oekraïne, waar vrouwen en kinderen verkracht worden door Russische soldaten?"

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel goed dat de Russische politica en christen Nina Belyaveva eerlijk haar mening heeft gegeven. Daar zou ex-KGB-er Kirill een voorbeeld aan moeten nemen.