politie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2022 door Redactie

Voor misbruik veroordeelde oprichter RefoAnders vermoord in eigen winkel

Johan Quist (60), de vroegere voorman van RefoAnders, is woensdagavond dood aangetroffen in zijn schoenenzaak in Vlissingen. De man die bekend werd als de eerste reformatorische homo die openlijk uit de kast kwam en later veroordeeld werd voor misbruik van zijn eigen zoons, is vermoord. De dader richtte twee dagen later een bloedbad aan op een zorgboerderij in Alblasserdam.

Refohomo
‘Refohomo’, zo stond Johan Quist ook wel bekend. Hij deed in 2006 in het Reformatorisch Dagblad zijn verhaal en vertelde over zijn homofiele geaardheid. Het was de eerste keer dat iemand met homoseksuele gevoelens met naam en foto in de reformatorische krant wilde. Zijn doel? Het taboe op homofilie moest doorbroken worden. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal, maar ook dat hij RefoAnders opgericht had, een stichting die zich richtte op mensen met homofiele gevoelens in de reformatorische gezindte.

Later werd Quist veroordeeld voor misbruik. In 2014 bleek dat hij tussen 1998 en 2003, dus voordat hij zijn verhaal in de krant deed en de stichting oprichtte, zijn eigen zoon stelselmatig seksueel had misbruikt. Toen het misbruik begon was zijn zoon 10 jaar. Ook tegenover zijn andere zoon zou hij zich seksueel hebben misdragen, zij het minder vergaand. Quist werd in 2014 veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast moest hij zich verplicht laten behandelen, kreeg hij een meldplicht én moest hij een schadevergoeding van bijna ruim achtduizend euro betalen aan zijn zoon.

Terug in de maatschappij
Na zijn straf keerde Quist terug in de maatschappij. Uit RefoAnders was inmiddels de stekker getrokken. Hij probeerde zijn schoenwinkel in Middelburg voort te zetten, maar daarvoor was er veel te veel gebeurd. De winkel en hijzelf werden vanwege zijn veroordeling belaagd en hij besloot samen met zijn vrouw naar Vlissingen te verhuizen waar hij opnieuw een schoenmakerswinkel opende.

Vermoord
Daarna werd er lange tijd weinig meer vernomen van Quist. Tot afgelopen woensdag. Het krioelde plots van de hulpdiensten en politie bij zijn winkel en al snel bleek wat er aan de hand was: er was in de winkel een levenloos lichaam aangetroffen. De politie maakte bekend dat er sprake was van een misdrijf. Vrijdag werd bekend dat het slachtoffer Johan Quist is. Winkeliers uit dezelfde straat bevestigden dat tegenover diverse media.

Bloedbad Alblasserdam
Al snel kwam er een verdachte op de radar van de politie, maar men wist niet goed waar men hem moest zoeken. Donderdagavond werd een 38-jarige man uit Oud-Alblas hoofdverdachte in de zaak maar hij was voortvluchtig. Voordat de opsporingsdiensten erin slaagden hem te lokaliseren, richtte de verdachte een bloedbad aan op een zorgboerderij in Alblasserdam. Hij schoot daar een 16-jarig meisje en een 34-jarige vrouw dood. Twee andere bewoners van de zorgboerderij zijn zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

Kort na de fatale schietpartij werd de verdachte in een park in Alblasserdam aangehouden. Niet lang daarna bleek dat hij enkele minuten voordat hij de zorgboerderij betrad een email stuurde aan RTL Boulevard. Daarin bekende hij de moord op Johan Quist. Die was volgens hem een willekeurig slachtoffer waar hij zijn wapen op wilde testen. Hij ontmoette hem in een chatroom voor homoseksuelen. RTL Boulevard stelt bovendien dat hij gruwelijke foto's van Johan Quist meestuurde én details gaf die alleen de schutter kan weten.

In dezelfde email beklaagde de schutter zich over de geestelijke gezondheidszorg. Hij zou geprobeerd hebben zich te laten opnemen in een kliniek, maar zonder succes. Daarnaast vertelt hij vijf zelfmoordpogingen te hebben ondernomen waarvan één 'vanwege een zorgboerderij'. Niet veel later stapte hij de zorgboerderij in Alblasserdam, waar hij ooit cliënt was, binnen voor zijn gruwelijke daad. Hij zal deze week worden voorgeleid. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Voor mij is de moord op deze winkeleigenaar een ‘gewone’ moord, dus erg genoeg. Vermeld had kunnen worden dat het omgebrachte slachtoffer Johan Quist is, de vroegere voorman van het inmiddels opgeheven RefoAnders.

Men had het daarbij kunnen laten. Ik vind het niet fijngevoelig om bij dit onheilsbericht er opnieuw aan herinnerd te worden, dat hij vóór zijn zelfacceptatie en coming-out zijn zoontje heeft misbruikt en dat hij daarvoor gezeten heeft. Dit is extra pijnlijk voor de zijnen.