cgk synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2022 door Redactie

Commissie CGK: Geen lokale samenwerking met gemeenten waar vrouwelijke ambtsdragers dienen

Het besluit van de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) om de ambten niet open te stellen voor vrouwen, geldt ook voor samenwerkingsgemeenten. Dat schrijft een commissie die is ingesteld om onderzoek te doen naar samenwerking met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv).

Die twee kerkverbanden hebben namelijk wel ambten opengesteld voor vrouwen. Dat maakt de positie voor samenwerkingsgemeenten volgens de commissie een lastige. ‘We dienen ons goed te realiseren dat de samenwerkingsgemeenten ongevraagd en onbedoeld in een moeilijke positie zijn terecht gekomen, waarbij zij mogen verwachten dat het kerkverband hen waar mogelijk met raad en daad bijstaat.’

De commissie stelt echter wel voor om uit te spreken dat ‘ook samenwerkingsgemeenten gebonden zijn aan kerkelijke uitspraken over onderwerpen die het verstaan van de Schrift raken en waarover onze generale synode zich heeft uitgesproken met een beroep op Schrift en belijdenis’. Men noemt daarbij specifiek de vrouw in het ambt en homoseksuele relaties.

‘Daarom is het aangaan of intensiveren van plaatselijke samenwerking alleen mogelijk met gemeente waar geen vrouwelijke ambtsdragers dienen, waar geen kinderen aan het heilig avondmaal worden toegelaten en waar de visie op en de wijze van omgaan met homoseksualiteit strookt met de uitspraken van onze generale synode’, aldus de commissie in het rapport.

22 april besloot de generale synode van de CGK dat er in de kerk geen ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers. Een meerderheid van de synode bleek tegen het openstellen van ambten voor vrouwen. Verschillende voorstellen om het besluit uit te stellen of plaatselijke kerken zelf de keuze te geven om al dan niet vrouwen toe te laten tot het ambt werden verworpen. Ook een voorstel waarin opgeroepen werd gemeenten die het ambt reeds voor vrouwen hebben opengesteld ‘geduldig te verdragen’ werd verworpen. In het recent verschenen rapport wordt door de commissie, onder leiding van ds. A. van der Zwan, dus gesteld dat dit ook voor samenwerkingsgemeenten geldt.’


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Gesteggel in de CGK over vrouwelijke ambtsdragers: hoe nu verder?
- CGK Zwolle bevestigt vier nieuwe vrouwelijke ambtsdragers ondanks synode-uitspraak
- CGK zetten relatie met GKv-NGK op lager pitje ondanks waarschuwing CGK-hoogleraar
- Ds. Egas heeft een boodschap voor ‘moderne’ CGK-gemeenten: “We zijn uitgepraat”
- Meerdere CGK-gemeenten willen ambt tóch openstellen voor vrouwen
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Tja, dat zit dus muurvast. M.i. kan je beter in vrede de C ( van CGK) weghalen van de bordjes van de samenwerkingsgemeenten, zoals ds van Dolderen onlangs zelf deed en van CGK naar NGK-predikant overstapte.
Vakanties
Hier adverteren?