Israël school
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 juni 2022 door Oriel Moran, Israël Today

Wat wordt er op openbare scholen in Israël over Jezus geleerd?

Wat leren Joodse scholieren over de beroemdste Jood? Is hij de Messias, was Hij een gewone Jood of zelfs een bedrieger?

Israël Today is opgericht in 1978 en beantwoordt aan de roeping om de bron te zijn van eerlijke en evenwichtige berichtgeving over en vanuit Israël. Het tijdschrift brengt actueel nieuws, rechtstreeks vanuit Jeruzalem - het centrum van de wereldaandacht.

Israel Today nam contact op met het ministerie van Onderwijs om te weten te komen wat men Israëlische kinderen wil bijbrengen over Jezus en het Nieuwe Testament. Het leerplan is helemaal niet zo antichristelijk als je zou verwachten in een land dat Jezus over het algemeen verwerpt. Het onderwerp is verdeeld in twee hoofdthema’s die drie schooljaren bestrijken.

1. De opkomst van het christendom van Joodse sekte tot nieuwe godsdienst.
2. De kruistochten.
Tijdens het vak ‘Ontstaan van het christendom’ leren scholieren over het levensverhaal van Jezus en het ontstaan van het christelijk geloof, van de vervolging van Jezus’ volgelingen tot het moment dat het christendom de staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk werd.

Het leerplan is helemaal niet zo antichristelijk als je zou verwachten in een land dat Jezus over het algemeen verwerpt.

Andere onderwerpen die met Jezus en het christendom te maken hebben, zijn: Het land Israël onder Romeinse heerschappij; de persoon van Jezus; de discipelen na Jezus’ dood en de verspreiding van het christendom; het christendom - van vervolgde naar toegestane religie; het christendom vanaf het begin tot nu.

Als Messiasbelijdende Jood die in Israël woont, vind ik het heel verdrietig dat de christenen destijds het Jodendom en het geloof in de Messias van elkaar hebben gescheiden om het ‘gemakkelijker verteerbaar’ te maken voor niet-Joden. Wat Jezus Zelf de ‘vervulling van de wet’ noemde, werd al snel ‘een nieuwe godsdienst’ genoemd. En dit is precies wat het geloof in Jezus voor hedendaagse Joden onaantrekkelijk maakt.

Het moderne Messiaanse Jodendom wordt niet onderwezen, en waarom zou het ook? De Messiaans-Joodse gemeenschap is zeer klein (0,21 procent van de Israëlische bevolking). Het wordt ook meestal, zij het ten onrechte, een sekte genoemd.

Van de kruistochten wordt op school verteld dat de invloed ervan op West-Europa en Israël tot op de dag van vandaag merkbaar is. De vier onderwerpen die hierover behandeld worden, zijn:

1. De oorzaken van de kruistochten.
2. De Eerste Kruistocht.
3. Het koninkrijk Jeruzalem.
4. De gevolgen van de kruistochten in Europa en Israël.

De gewelddadige kruistochten zijn er mede de oorzaak van, dat Joden Jezus en zijn volgelingen verafschuwen.

De gewelddadige kruistochten zijn er mede de oorzaak van, dat Joden Jezus en zijn volgelingen verafschuwen. Wie zou een Messias willen volgen wiens volgelingen zijn eigen volk proberen te bekeren onder doodsbedreigingen?

Jezus wordt onder Joden niet gezien als iemand die de Messias zou kunnen zijn, maar eerder als een fascinerend personage wiens levensverhaal door iedere leraar weer anders wordt uitgelegd. Hij zou een goed mens zijn geweest met utopische ideeën over liefde en vergeving of een Jood die andere Joden op een dwaalspoor heeft gebracht, of een misleid persoon met een messiascomplex en een enorme aanhang.

De geschiedenislessen over Jezus en het christendom worden gegeven aan de hand van bestaande schoolboeken en enkele passages uit het Nieuwe Testament (het Laatste Avondmaal en de Bergrede). Overigens worden alleen de hoofdstromen binnen het christendom behandeld.

Bovenstaand artikel is een fragment van een artikel dat eerder verscheen in Israël Today.

Klik hier om voor een abonnement op Israël Today

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Van de werking en inwoning van Gods Geest, is kennelijk niets vermeld.

Het boekje van Josh Mcdowell (meer dan een Timmerman) zou daar van bijzonder nut zijn. Het gaat o.a, over de kansberekening dat Jezus was/is, die Hij zegt te zijn.

Jezus voldoet, voldeed op alle vlakken aan wat was voorzegd in het oude en nieuwe testament. Ook voor gelovigen aan te raden om te lezen. Het versterkte mijn geloof in ieder geval.