patriarch Kirill
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2022 door Redactie

EU-bronnen: Russische patriarch Kirill staat op sanctielijst

De leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill van Moskou, staat op de voorgestelde nieuwe sanctielijst van de Europese Unie. Dat bevestigen diplomatieke bronnen aan het ANP. Kirill is openlijk aanhanger van de Russische president Vladimir Poetin en steunt hem. Als Kirill op de lijst blijft, worden zijn buitenlandse tegoeden bevroren en mag hij de Europese Unie niet in.

Eerder deze week confronteerde paus Franciscus patriarch Kirill via een videogesprek: "Broeder, wij zijn geen staatsklerken, wij mogen de taal van de politiek niet gebruiken, maar die van Jezus. Wij zijn herders van hetzelfde heilige volk van God. Daarom moeten we de weg van de vrede zoeken, het wapenvuur stoppen." Een echte ontmoeting tussen de twee lijkt van de baan, al zei de paus wel open te staan voor een gesprek met de Russische president Poetin.

Tijdens een preek in de Russische Kathedraal van de Aartsengel Michaël heeft de Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill volgens Interfax nog maar eens herhaald dat Rusland nooit iemand heeft aangevallen. Nee, het verdedigt slechts zijn eigen grenzen. Hij bad in de dienst om "geloof, vroomheid en wijsheid voor ons volk en om kracht om te werken, leven en, als het nodig is, te vechten om het vrije en onafhankelijke leven te behouden voor ons volk en land".

Patriarch Kirill werd 75 jaar geleden geboren in Sint-Petersburg, toen Leningrad geheten, net als Vladimir Poetin bijna zes jaar later. Na zijn priesterwijding in 1969 klom hij gestaag op tot de hoogste kerkelijke rangen. Uit opengestelde Sovjet-archieven bleek dat Kirill KGB-agent was. In 2009 werd hij patriarch van Moskou en geheel Rusland. Zijn nauwe band met Poetin zou ongeveer tien jaar geleden zijn ontstaan toen Poetin steeds vaker de christelijke traditie van Rusland begon te roemen.

De EU-landen zijn nog in onderhandeling over het door de Europese Commissie voorgestelde sanctiepakket, waar naar verluidt 58 personen op staan. Onder hen zijn hoge militairen en andere betrokkenen bij de oorlogsmisdaden in het Oekraïense Boetsja en de belegering van Marioepol.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als Poetin steeds vaker de 'christelijke traditie' van Rusland begon te roemen, dan rijzen bij mij vele vraagtekens over die traditie als ik zie wat Poetin nu doet. Dat is volkomen in strijd met wat Jezus deed. "Hij is [namelijk] rondgegaan, weldoende en genezende allen, die door de duivel overweldigd waren; want God was met Hem" (Hand. 10:38).