Algerije
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2022 door Patrick Goede

Christenen in Algerije zien straf voor 'ongeoorloofde aanbidding' verminderd worden

Elf christenen die in december werden opgepakt vanwege "ongeoorloofde aanbidding" in Algerije, hebben hun straf voor de rechtbank verminderd zien worden. De elf, onder wie de verhuurder van de plek waar de aanbiddingsdienst gehouden werd, kregen allen voorwaardelijke celstraffen van zes maanden en boetes van 1380 dollar opgelegd. In hoger beroep bleven de voorwaardelijke celstraffen staan maar werd de boete gehalveerd (690 dollar).

In 2006 werd in Algerije bij wet bepaald dat elke niet-islamitische vorm van aanbidding voortaan moest plaatsvinden in gebouwen die daarvoor officieel door de staat zijn aangemerkt. Volgens mensenrechtenorganisatie Middle East Concern gaf de overheid sindsdien nog geen enkel gebouw toestemming voor andere vormen van godsdienst. 

Op 4 december viel de politie de bijeenkomst van de veroordeelde christenen binnen. Twaalf christenen werden opgepakt en 48 uur vastgezet, onder wie een Franse gastspreker. Hij werd na het betalen van 1380 dollar het land uitgezet.

Blasfemie
In januari werd ook een voorganger opgepakt in Algerije volgens Morning Star News, hij hield kerkdiensten bij hem thuis en zond deze online uit. Dit deed hij al jaren zonder enig probleem. Hij werd eerder dit jaar door een rechter vrijgesproken, ook in hoger beroep eind maart werd de voorganger uiteindelijk vrijgesproken.

De afgelopen vier jaar is er systematisch campagne gevoerd tegen christenen door de Algerijnse autoriteiten. Zestien kerken werden daarbij gedwongen om hun deuren te sluiten. Daarnaast zijn verschillende christenen de afgelopen jaren opgepakt vanwege blasfemie of bekering tot het christendom. Ze zitten celstraffen van twee tot vijf jaar uit. 

22
Het christendom werd in 1974 officieel erkend als religie in Algerije. In 2012 werd het bij wet verboden om je niet te registreren als christen. Maar het handhaven van die wet is in de praktijk nog niet voorgekomen.

99 procent van de 40 miljoen inwoners van Algerije is moslim. Er zouden daarnaast zo'n 50.000 christenen in het land te vinden zijn. Op de Ranglijst Christenvervolging 2022 van Open Doors staat Algerije op plek 22. In 2018 stond het land nog op plaats 42.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen