Martha Groothedde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 mei 2022 door Redactie

Video: Wat elke christen zou moeten weten over de stadsmuren van Jeruzalem

Zoals veel oude steden wordt ook Jeruzalem omringd door hoge en dikke stadsmuren, deze moesten de inwoners van de bekende Bijbelse stad eeuwenlang van veiligheid en bescherming voorzien. Tegenwoordig wonen de meeste inwoners van de stad echter buiten de stadsmuren. Daarmee is een profetie van de profeet Zacharia in vervulling gegaan. Dat en meer vertelt Martha Groothedde in een nieuwe en boeiende video van De Verkenners.

“Shalom! Wat een enorme muren heeft Jeruzalem. Het is maar goed dat er nog poorten zijn, anders zou ik niet weten hoe je de stad binnen zou moeten komen”, zegt Martha Groothedde. “De muren om de oude stad heen zijn ongeveer vier kilometer lang, gemiddeld zijn zo'n twaalf meter hoog en soms wel twee en halve meter breed."

“De muren die je nu ziet, zijn zo'n ongeveer 500 jaar oud, ze stammen nog uit de tijd dat de Ottomanen het voor zeggen hadden in Israël. Sommige stukken muur zijn nog veel ouder, sommige stukken komen uit de tijd van de Heere Jezus zelf. Dit hier is de trapleuning uit die tijd. Hiertussen liep de trap richting een poort in de muur en daarachter lag het paleis van Koning Herodes”, vertelt Groothedde.

“Jeruzalem heeft al heel lang stadsmuren. Zelfs al in de tijd van koning David, al lag de stad toen wel buiten de muren die nu als de muren van de oude stad worden gezien. Destijds was dit de stad Jebus, David wilde deze plek veroveren om er zijn hoofstad van te maken. De inwoners van de stad lachten hem echter uit en uit zeiden: ‘Al zouden we lamme en blinde mensen op de muren zetten, onze stad verover je niet.’

"Daar lieten de dappere mannen van koning David zich niet door afschrikken", zegt Groothedde. “Via een watertunnel wisten ze de stad binnen te komen en te veroveren. Als we teruggaan naar het jaar 587 voor Christus, is dat een rampjaar in de geschiedenis van Jeruzalem. De stad en haar muren werd door de Babyloniërs verwoest, terwijl de inwoners in ballingschap weggevoerd zijn. Het is Nehemia die dan in het jaar 445 voor Christus toestemming krijgt om de muren van de stad te herbouwen. Ondertussen stuit hij op tegenstand van de heidense volken die op dat moment in de stand wonen. Met Gods hulp slaagt hij erin om de muren van de stad in 52 dagen te herbouwen.”

“Waarom zijn de muren van een stad zo belangrijk?”, vraagt Groothedde. “De muren geven bescherming en veiligheid, er waren vijandelijke legers die de stad konden aanvallen. Je had rovers, dieven en ander gespuis. Als de poorten van de stad gesloten waren, dan was je veilig. Tot het jaar 1887 sloot de stad Jeruzalem elke nacht haar poorten.”

Groothedde, die zelf in Jeruzalem woonachtig is, vertelt dat veel mensen denken dat de meeste inwoners van de stad nog altijd binnen de oude stadsmuren wonen. “Maar dat is niet waar, de meeste inwoners van de stad wonen tegenwoordig in allerlei wijken buiten de stadsmuren. Dat is iets wat de profeet Zacharia al eens voorspelde. Hij zei: ‘In het laatste der dagen zal de stad Jeruzalem als een dorp bewoond worden.’ Een dorp heeft geen muren. ‘Is dat niet gevaarlijk?’, vraag je je misschien af. In diezelfde profetie is het God, die bij monde van de profeet, zegt dat Hij als een muur rondom de stad zal zijn.”

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een video met prachtige beelden van Jeruzalem.