dodenherdenking
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 mei 2022 door Redactie

'Onze Vader' klinkt tijdens Dodenherdenking: "Niet vrijblijvend bidden"

Woensdag was het in Nederland Dodenherdenking. Overal in ons land werden oorlogsslachtoffers herdacht en om 20.00 uur was het twee minuten stil. De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam werd live op televisie en internet uitgezonden en trok ruim 2,6 miljoen kijkers. Hoofdkrijgsmachtpredikant Gert van der Ende sprak in een volle Nieuwe Kerk en bad daarbij onder meer het ‘Onze Vader’.

“We bidden zo dadelijk het ‘Onze Vader’”, kondigde Van der Ende direct aan het begin van zijn toespraak aan. “Een gebed dat in vele talen, wereldwijd en door talloze generaties is gebeden en wordt gebeden. Ook op de slagvelden van vandaag, te midden van de gruwelijkheden die daar plaatsvinden. In het ‘Onze Vader’ zit een politieke bede. Dat is de bede ‘Uw koninkrijk kome’. Met deze woorden bidden we om een nieuwe wereld.

Als we de Bijbel erop nalezen wat we ons daarbij mogen voorstellen lezen we het volgende: Er zal geen oorlog meer zijn, met alle verdriet en ellende van dien. Er zal geen verschil worden gemaakt tussen mensen. Afkomst, huidskleur, geaardheid, geslacht, politieke voorkeur, jong of oud, rijk of arm, het zal geen verschil maken tussen mensen. Godsdienst zal mensen niet tegen elkaar opzetten. Landsgrenzen zullen geen rol spelen. Als we bidden ‘Uw koninkrijk kome’, spreken we ons verlangen uit naar die wereld, waarbij er sprake zal zijn van vrede en gerechtigheid op aarde. Het is een vraag aan de Eeuwige om die wereld te doen komen.”

“Maar het is ook een opdracht aan onszelf”, vervolgde Van der Ende. “We kunnen deze woorden niet vrijblijvend bidden. Bidden vraagt inzet. Niet accepteren dat er verschil wordt gemaakt tussen mensen, strijden tegen onrecht, zoeken naar vrede, opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, over onze eigen schaduw durven heenstappen en geloven dat de zachte kracht van de liefde sterker is dan het gekletter van wapens.

Zo bidden we dit gebed dat Jezus ons leerde. In de hoop dat het ons én mensen wereldwijd in beweging zet om te zoeken naar vrede, verbinding en heelheid. Laten we bidden.”

De hoofdkrijgsmachtpredikant bad vervolgens hardop het ‘Onze Vader’ in de kerk, waarna het zesde couplet van het Wilhelmus werd gezongen. Een indrukwekkend moment, al was het ook pijnlijk om te zien hoe weinig aanwezigen in de Nieuwe Kerk dit couplet schijnbaar nog kenden. Hierna vond de ceremonie op De Dam plaats.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ondanks de secularisatie is er toch nog een verlangen naar vrede en gerechtigheid en de hoop op het aanbreken van een Koninkrijk zonder oorlog, verdriet en ellende bij de mensen. Laat er ook een verlangen komen naar 'Uw wil geschiede' en dat die wil, die vaak zo haaks staat op de onze, heilzaam is. Een wereld van gerechtigheid kan immers enkel bestaan bij vernietiging van het onrecht, ook al noemen wij het recht. Of, zoals Tieme zei: 'Laten zien dat waar geluk en vrijheid gegeven kunnen worden, ze niet ergens anders vandaan moet worden genomen'