Jan Pool
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 mei 2022 door Redactie

God bevrijdde Jan Pool van zijn diepste angsten: “Ik dacht dat ik zou sterven"

“Ik had echt het gevoel dat ik zou sterven aan een hartstilstand”, vertelt Jan Pool in gesprek met het platform Xpedition Glory. Jarenlang werd het leven van de bekende spreker en schrijver gekenmerkt door diepe angsten. Wat Pool ook maar probeerde, hij wist zijn grootste vijand niet de baas te worden. Een burnout van twee jaar volgde maar daarmee was het einde van zijn ellende nog niet in zicht. Het leek er zelfs op dat Pool zijn lang gevreesde scenario ziet voltrekken, totdat God zelf ingreep. Maak tijd voor zijn inspirerende verhaal.

“Mijn moeder was een vrouw met angst voor zoveel dingen, als kind heb ik veel van die angsten overgenomen. Mijn moeder zei ook altijd: ‘Jantje pas op, Jantje kijk uit en Jantje dat is gevaarlijk!’ Op een bepaald moment, zo'n beetje rond mijn 19e of 20e levensjaar, ontwikkelde ik angst voor mijn hart. In die periode studeerde ik fysiotherapie in Amsterdam en was ik vaak in het nachtleven van de stad te vinden. Ik dronk heel veel. Daardoor kreeg ik overslagen van mijn hart, daarbij voelde ik mij in die tijd ook enorm eenzaam", vertelt Pool.

"Op een nacht begon ik te hyperventileren en had ik het echt het gevoel dat ik zou sterven aan een hartstilstand. Heel lang is die angst in mijn leven gebleven, ik heb hier tegen moeten knokken. Toen ik 25 jaar was, ben ik uiteindelijk op prachtige en ook wel radicale wijze tot geloof gekomen. De angel van de angst werd toen weggenomen. Ik ervoer een stuk rust in mijn leven. Toch bleef de angst wel als een soort schaduw over mijn bestaan hangen.”

"In het jaar 2006 kwam ik in een burnout terecht. Een hele heftige zelfs. Ik had paniekaanvallen en ook die angst was weer nadrukkelijk aanwezig. Vooral de nachten waren heftig, ik werd vreselijk benauwd en ervoer pijn en druk op mijn borst. Mijn hart ging enorm tekeer. Ik maakte Marijke, mijn vrouw, ook altijd wakker en zei dan: ‘Je moet nu de ambulance bellen, ik ga dood.’ Uiteindelijk bleek die angst irreëel te zijn. Na een periode van ongeveer twee jaar is het mij gelukt om uit mijn burnout te komen, toch bleef vanaf dat moment de angst nadrukkelijk aanwezig in mijn leven."

“Ik bleef opzien tegen de nacht, bijna elke nacht opnieuw had ik wel van die momenten dat de angst mij weer overviel. Buiten de deur was dat nog erger, vakanties waren dan ook een ramp voor mij. Ik was niet thuis, niet op een bekende plaats en wilde ook altijd weten waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te vinden was. De angst die ik vroeger in lichte mate ervoer, voerde nu de boventoon.”

De angst die Pool met zich meedroeg, beïnvloedde ook zijn werk. “Ik ben een prediker en spreek dus ook vaak op conferenties. Ook tijdens die conferenties had ik last van mijn angsten, mede doordat ik zo slecht sliep. In 2019 tijdens een conferentie was ik het zo ontzettend zat geworden dat ik tegen mijn vrouw zei: ‘Dit kan niet langer zo, ik wil er vrij van zijn. Toen heb ik besloten om gedurende een periode van vier maanden, samen met een therapeut, aan mijzelf te werken.”

Desondanks was Pool zijn diepe angsten nog steeds niet de baas geworden. Kort daarna zou er iets gebeuren wat zijn leven totaal op de kop zette. “Ik deed een inspanningstest bij een sportfysiotherapeut en toen kreeg ik te horen dat mijn ECG (dit is een hartfilmpje waarbij de elektrische signalen van het hart in een grafiek worden weergegeven, red.) niet goed was. Direct werd ik naar de cardioloog gestuurd, waarbij ik aan allerlei onderzoeken werd onderworpen. Ik bleek vervolgens een ernstige vernauwing te hebben van een van de kransslagaders en moest daaraan binnen veertien dagen geholpen worden.”

“Nu heb ik echt een hartprobleem", vervolgt Pool zijn verhaal. "Ik voelde mij in die periode zo ontzettend bang en sliep dramatisch. Voor de ingreep had ik nog een slechtnieuwsgesprek met de cardioloog gevoerd. Hij zei: ‘Ik moet u wel wijzen op de gevaren van deze ingreep. 1 op de 1000 patiënten sterft tijdens de behandeling en bij andere patiënten prikken we soms door het bloedvat heen bij uw hart. Maar de OK (operatiekamer, red) staat in dat geval klaar.'

“De avond voor de ingreep zat ik op de bank met Marijke, ik zocht afleiding en dat deed ik door naar Netflix-series te kijken en een preek te luisteren. Ik pakte een preek erbij van de Engelse profeet Graham Cook, wiens boodschappen mij altijd enorm raken. Ik had nog een preek liggen van hem waarin het gaat om rust en vrede in moeilijke situaties. Rust kon ik op dat moment zeker wel gebruiken. Ik deed mijn oortjes in en luisterde naar zijn preek. Hij zegt op een bepaald moment: ‘Ik word bepaald bij mensen die veel angst hebben, een angst die er vaak al van jongs af aan ingekomen is en ik voel dat ik mijn preek moet onderbreken en eerst voor deze mensen moet bidden.’

“Vervolgens begint hij te bidden”, vertelt Pool. “Hij pakt die angst als het ware aan. Nietsvermoedend zit ik op de bank en voelt het alsof er een in hand mijn hart komt die al die angst uit mijn lichaam en leven wegneemt. ‘Ik ben bevrijd’, voelde ik. Vervolgens had Graham het in zijn preek over vreugde. Vreugde had ik al wekenlang niet meer gevoeld, geen spatje meer zelfs. Ik voelde een explosie van blijdschap in mijn hart.”

"Marijke zat op dat moment naast mij en keek met haar oortjes in naar een documentaire. Zij voelde dat er iets gebeurde met mij. Ik werd bevrijd van angst wat betekende dat ik die nacht heerlijk sliep en zelfs fluitend naar het ziekenhuis ben gegaan. Ik wist het zeker: ‘Het komt goed.’ Geen enkele angst heb ik meer gehad.”

Pool werd bij de ingreep gedotterd, vertelt hij. “Het fysieke probleem is opgelost. Maar ook het emotionele probleem van angst is voorbij, Marijke merkt dat ook sinds die tijd. Als we naast elkaar liggen, voelt ze de ontspanning van mijn lichaam. Ik ben niet meer bang om de nacht in te gaan, God heeft mij op een bijzondere wijze bevrijd van angst”, zijn Pools afsluitende woorden.

Wil je de volledige video zien? Dat kan hieronder.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen