Het huis van pastor Hidma Sodi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 mei 2022 door Redactie

Achttien Indiase christenen opgesloten in zaak van vijf jaar geleden

In een zaak in India die al vijf jaar voortsleept, zijn achttien christenen in maart vijf dagen de cel ingegaan, samen met de acht dorpsgenoten die hen vals zouden hebben aangeklaagd. De aanklacht is het vernielen van het huis van pastor Hidma Sodi in 2017 en de kerk. Waar de gemoederen al jaren gesust waren, is de zaak plots heropend en wordt een nieuwe rechtszaak verwacht.

Het is 2017. Burgers van het dorpje Bhelwapal beschadigen de kerk het huis van pastor Hidma Sodi van Bhelwapal in het Sukma district. Zij vernielen ook een hindoebeeldje en vertellen de politie dat de voorganger het zelf heeft gedaan, vertelt de pastor zelf aan Morning Star News. Ondertussen is het voor de christenen duidelijker geworden wat er allemaal gebeurd is, omdat een familie die dichtbij de aanvallers stond, zich bekeerd heeft tot het christendom en inzicht gaf in de framing van de aanval.

Opnieuw vernield
Nadat de christenen aangifte doen, plannen de dorpsgenoten een aanslag op het leven van pastor Sodi en drie andere kerkleden in juli 2017. Als ze daar achter komen, vluchten de vier families, waarna hun huis en kerk verder vernield worden. De families blijven langdurig weg op voorschrift van de autoriteiten, omdat het te onveilig voor hen zou zijn.

Op aandringen van de christelijke belangengroep Chhattisgarh Christian Forum buigt zich een hogere rechtbank in Bilaspur zich in mei 2018 over de zaak. De rechter oordeelt dat christenen vrijelijk hun God mogen aanbidden, als ze de aanklachten tegen hun dorpsgenoten laten vallen. Ook de aanklachten tegen christenen vervallen, zegt Arun Pannalal, directeur van de christelijke belangenvereniging. Het lijkt erop dat de zaak is afgedaan, tot 2019.

Twee jaar wachten
De politie belt pastor Sodi en zegt hem dat hij en de andere christenen een nieuw compromis moeten bereiken met de hindoeïsten. De zaak laat twee jaar op zich wachten omdat de autoriteiten tijdens de coronapandemie niets van zich laten horen. Als een nieuwe politiechef in het dorp wordt aangesteld, komt er vaart in de zaak: de achttien christenen en hun acht dorpsgenoten moeten zich melden. Er blijft echter nauwelijks tijd over voor hun zaak en de hele groep wordt uit voorzorg de gevangenis ingegooid.

Vijf dagen later komen de christenen de gevangenis uit, op aandringen van het Christian Forum. Waarvoor ze precies worden aangeklaagd is nog niet duidelijk: voor de christenen is het wel helder dat dit komt omdat ze lijden voor hun geloof, vertellen ze. Wanneer de aanvallers de cel uitkwamen, is niet bekend. Een nieuwe datum voor het hof staat in juni gepland.


Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen