Roelof Bisschop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 mei 2022 door Redactie

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop over gedwongen opvang Oekraïense vluchtelingen

“Het kabinet grijpt de instroom van Oekraïense vluchtelingen aan om een noodwet in het leven te roepen”, stelt SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop tijdens een uitzending van het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!. Met de eventuele komst van een noodwet zouden gemeenten verplicht worden om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dit tot grote zorg van Bisschop: “Het probleem ligt niet bij de Oekraïense vluchtelingen, maar bij het asielbeleid zelf.”

Inmiddels zijn er naar verluidt ruim 44.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land opgevangen. Naar verwachting zal dit aantal alleen maar toenemen. Daarom hoopt het kabinet het aantal beschikbare opvangplaatsen te verhogen naar 75.000 plekken. Naast de eventuele komst van de noodwet roept het kabinet ook een 'nationale opvangorganisatie' in het leven. Daarmee moeten de plannen van het kabinet gerealiseerd worden.

Roelof Bisschop is echter niet te spreken over de plannen die op tafel liggen. Volgens hem “grijpt het kabinet de stroom van Oekraïense vluchtelingen aan om opeens heel daadkrachtig te reageren”. Bisschop vervolgt zijn verhaal: “Het probleem ligt niet bij de Oekraïense vluchtelingen. Als je kijkt hoe zij tot nu toe opgevangen worden, is dat echt hartverwarmend. Heel veel particulieren hebben hun huizen en harten opengezet. Er zijn in relatief korte tijd zo'n 40.000 opvangplaatsen gerealiseerd, waar zowel gemeenten als particulieren een groot aandeel in hadden. Natuurlijk kan het best zijn dat het aantal door moet groeien, maar de bereidheid onder de mensen om hen op te vangen is enorm groot.”

"Wat we nu zien is dat het kabinet de instroom van Oekraïnse vluchtelingen aangrijpt om een noodwet in het leven te kunnen roepen."

'Andere asielzoekers'
“Het probleem ligt min of meer bij ‘heel veel andere’ asielzoekers”, stelt Bisschop, daarmee doelt hij op mensen die niet uit Oekraïne afkomstig zijn. “Dat zijn asielzoekers die via andere kanalen het land binnenkomen. Afgelopen jaar betroffen dat zo'n 100.000 mensen, dan heb je het over een complete stad. Deze instroom lijkt alsmaar toe te nemen, ook in het kader van gezinshereniging. Het beleid wat deze asielzoekers betreft, is rommelig georganiseerd.”

“De zwakke plek die ons asielbeleid kent, is de beoordeling of deze mensen wel of geen recht hebben op asiel. Als dat niet zo is, moet je hen consequent uitzetten. Wat we nu zien is dat het kabinet de instroom van Oekraïnse vluchtelingen aangrijpt om een noodwet in het leven te kunnen roepen. Daarmee kunnen gemeenten verplicht worden om asielzoekers op te vangen. Op die manier doe je de samenleving en gemeenten geen recht”, vindt Bisschop.

Op de vraag of het wel zo eerlijk is om onderscheid te maken tussen vluchtelingen op basis van afkomst, antwoordt Bisschop: “Dat onderscheid wordt door de samenleving zelf gemaakt, daar kun je het mee eens zijn of niet. Wat opvalt is dat veel vluchtelingen, die uit andere landen afkomstig zijn, maar mondjesmaat ontvangen worden. Terwijl de Oekraïense vluchtelingen ruimhartig onthaald worden.”

“De Oekraïners die zich hier melden, betreffen overwegend vrouwen en kinderen. De mannen blijven achter, doordat ze het land niet mogen verlaten. Bij andere groepen vluchtelingen zie je vaak ‘jonge kerels’. Dan loop je het risico dat er mensen tussen zitten die helemaal geen recht hebben op een vluchtelingenstatus. Veel mensen vegen als het ware alle migranten op een en dezelfde hoop."

"Maar er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen een vluchteling en een illegale migrant. Wat mij betreft moet dat onderscheid veel duidelijker gemaakt worden, ook als het gaat om (asiel)beleid. Wanneer je mensen terugstuurt die geen recht hebben op de vluchtelingenstatus, dan krijg je een totaal ander asielbeleid en creëer je veel meer draagvlak in de samenleving”, zegt het Tweede Kamerlid.

“Natuurlijk moeten gemeenten naar rato hun bijdrage leveren. Maar dat is slechts een kant van het verhaal. Eerst moet de rijksoverheid haar asielbeleid op orde krijgen", zijn de afsluitende woorden van Bisschop. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Een goede analyse en een duidelijk standpunt. Helaas blijkt het vaak tegen dovemansoren gezegd. Ons land blijft overstroomd worden met mensen van buiten, en men lijkt het prima te vinden. Ik maak me er grote zorgen over, zeker als via zo'n noodwet ook nog dwang bij komt kijken.