De Soedanese vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2022 door Redactie

Dit echtpaar in Soedan wordt mogelijk gegeseld omdat ze christen werden

Een echtpaar in Soedan wordt mogelijk gestraft voor het plegen van overspel nadat de sharia-rechtbank hun huwelijk ongedaan had gemaakt. De reden? De 34-jarige man, Hamouda Tia Kafi, bekeerde zich tot het christendom, meldt Morning Star News.

Toen ze trouwden in 2016 in de Soedanese staat Al Jazirah, waren ze nog moslims. Maar twee jaar besloot Kafi zich te bekeren tot het christendom. De familie van zijn vrouw, Nada Hamad Shukralah, stapte naar de sharia-rechter om het huwelijk te annuleren.

Destijds was ‘afvalligheid’ van de islam nog een misdaad, waarop de doodstraf stond. De rechtbank besloot de echt inderdaad te breken, op basis van de wet die destijds nog gold. Inmiddels staat afvalligheid in Soedan sinds 2020 officieel niet meer in het strafboek.

Daarmee is het verhaal nog niet afgelopen. Vorig jaar bekeerde de vrouw van Kafi, Nada Hamad Shukralah, zich ook tot het christendom. Ze keerde samen met haar twee kinderen terug naar haar man. Haar familie, die eerder ook al de hulp van het recht inriep, klaagde het echtpaar aan voor overspel: de twee waren immers officieel niet meer getrouwd.

De politie arresteerde de twee op 17 augustus en hield ze vier dagen in hechtenis. Ondertussen zou het echtpaar bedreigingen van radicale moslims krijgen, waaronder van de familie van Shukralah. In het Soedanese recht is de straf voor overspel van een ongetrouwde een geseling en verbanning uit het gebied. Bij een getrouwde is de straf steniging. De volgende zitting van de rechtbank is op 12 mei.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?