kees van der staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2022 door Redactie

Kees van der Staaij: "Met Fortuyn begon een nieuw tijdperk"

Het is deze week twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn op brute wijze werd vermoord. Reden voor De Telegraaf om met SGP-leider Kees van der Staaij, tevens nestor van de Tweede Kamer, terug te kijken op de periode dat de vermoorde politicus opkwam in Nederland. “Met Fortuyn begon een nieuw tijdperk.”

Hoewel tal van politieke bewegingen en politici zich laten inspireren door Fortuyn is hij volgens Van der Staaij moeilijk te evenaren. “Voor Pim voelden mensen een soort liefde. Aan de ene kant was hij de professor, maar ook een man die dicht bij de gewone man stond en hoop gaf.” De enige die wellicht een beetje in de buurt komt van hoe Fortuyn was is wellicht zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt. “Hij zoekt het landsbelang en kleurt niet volgens de coalitielijntjes”, aldus Van der Staaij.

Van der Staaij was tijdens de opmars van Pim Fortuyn Kamerlid namens de SGP. Hij zegt tegenover De Telegraaf dat er door Fortuyn een knop is omgegaan in de politiek. Waar actuele gebeurtenissen niet zo heel belangrijk waren, heeft het nu veel meer urgentie om dit snel in de Kamer te bespreken. Door Fortuyn drong het in de politiek door dat het roer om moest omdat men anders het contact met de bevolking kwijt zou raken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Hij was het begin van een tijdperk waar iedereen die kritiek heeft op grootschalige immigratie subtiel of minder subtiel voor racist, xenofoob of nationalist wordt uitgemaakt. Dat tijdperk is nog steeds niet over.
Vakanties
Hier adverteren?